Ellopja a klorofillt.

A tengeri csigák között akad néhány különleges faj, amelyeknek klorofill található a testében, ami segítségével átalakítják a napfényt fotoszintézissel energiává, akárcsak a növények. Azonban ezek a tengeri csigák nem klorofillal születnek. A zöld színanyagot úgy szerzik az életük során, hogy rengeteg zöldséget megesznek. Azonban ahelyett, hogy megemésztenék a táplálékot, mint az állatok, megtartják a klorofillt az algákból és beépítik azt a saját sejtjeikbe. A jelenség neve kleptoplasztia. Ezt követően egyszerűen csak sütkérezniük kell  a napon, ezért napenergiával működő tengeri csigaként is hivatkoznak rájuk, de nedvszívó tengeri csigáknak is nevezik őket, mert szó szerint úgy viselkednek, mintha szívószállal kiszívnák az algákból a zöld színanyagot.

Az egyik legjobb példa erre az egyedülálló viselkedésre egy zöld tengeri csigában figyelhető meg: az Elysia chlorotica nevű puhatestűt leginkább a sós mocsarakban, sekély patakokban találjuk, az USA keleti partjai mentén, de akár Kanadában is.

A fiatal Elysia chlorotica vöröses vagy zöldes színű. Amikor táplálkozni kezd és megszerzi a klorofillt, élénkzölddé válik. A zöld szín segít abban is, hogy álcázza magát a ragadozók elől, mivel a csigának nincs védő háza. Az algasejtekből nyert zöld színtestekkel a csiga képes a tenger zöld vizében elbújni, a szín növeli a túlélési esélyeit. Minél kevesebb energiát fordít az olyan tevékenységekre, mint a táplálékkeresés, annál több marad a fontosabb dolgokra. Az Elysia chlorotica akár egy évig is képes a fotoszintézisből megélni.

A kloroplaszt csupán csak egy része annak a rendszernek, ami képes a napfényt energiává alakítani. Pusztán ennek birtoklása a megfelelő gének nélkül még nem lenne elegendő. Az Elysia chlorotica azonban nem csak elcseni az alga klorofillját, de a génjét is ellopja és azt képes a saját DNS-ébe építeni. Ez egy egészen lenyűgöző és ritka jelenség: a horizontális géntranszfer.

A Costasiella kuroshimae egy másik tengeri csigafaj, hasonló viselkedéssel. Ez a csiga a japán Ryukyu-szigeteken él.

Forrás: www.amusingplanet.com