Cseles tolvajhangyák.

Az elmúlt meleg, őszi napokon sokan felfigyeltek az óriási rovarfelhőkre, amelyek a kertekben és az utcákon is megjelentek. A Kiskunsági Nemzeti Parkban lencsevégre kapták ezeket a repkedő tömegeket, amelyek a hangyák nászát jelzik.

Az apró rovarok tömeges nászrepülése rendkívül látványos esemény.

A hazánkban előforduló hangyafajok ivaros alakjai – azaz a hímek és a leendő királynők – rendelkeznek szárnyakkal. Ez teszi lehetővé számukra a nászrepülést, amelynek során a hímek igyekeznek párosodni a nőstényekkel. A rövid nászt követően a hímek elpusztulnak, a megtermékenyített nőstények pedig levetik a szárnyaikat, búvóhelyet keresnek és nekilátnak az újabb kolóniák létrehozásának.

A leendő királynők túlélési aránya és kolónialapítási sikeressége azonban nagyon alacsony, elsősorban a rovarevő állatok tevékenysége miatt. Ezt úgy próbálják a hangyák ellensúlyozni, hogy hihetetlen számban, tömegesen rajzanak.

Az egyes hangyafajok rajzása eltérő időzítésű, ám több faj is a meleg, őszi napokon repül.

Ilyen pl. a pusztai feketehangya és a gyakori borostyánhangya is, azonban leggyakrabban a tolvajhangyák által képzett „felhőkbe” futhatunk bele.

A tolvajhangyák ún. kleptoparaziták, azaz más, nagyobb méretű hangyafajok élősködői. Többkirálynős kolóniáikat a gazdafajok fészkei mellé telepítik, majd besurrannak azok járataiba és megdézsmálják az ott felhalmozott készleteket, nem ritkán a másik hangyafaj petéit és lárváit is elfogyasztva. Bár a tolvajhangyák sötét színű szárnyas alakjai akár fél cm-esek is lehetnek, a sárga színű és „monomorph” dolgozók alig érik el a 2 mm-t, így olyan kicsik, hogy többnyire észrevétlenek tudnak maradni a „gazdafaj” előtt. Sőt, szükség esetére a dolgozók fullánkokkal is rendelkeznek és egy külön, rájuk jellemző méreganyaguk is van.

Fontos tudni, hogy a szárazföld legnagyobb egyedszámú rovarcsoportját alkotják a hangyák, emiatt nagyon jelentős az ökoszisztémában és a táplálékláncban betöltött szerepük.

Kiemelt jelentőségük van az erdészeti kártevők kordában tartásában is, ezért a talajfelszínen is jól látható fészket építő hangyafajok fészkei Magyarországon védettek, természetvédelmi értékük 50.000 Forint.

Forrás: www.knp.hu

A kiemelt kép illusztráció.