Kőfallal védve.

Etiópia mára szinte teljesen elvesztette egykori erdőségeit, noha az 1900-as évek elején még az ország közel 45%-át borították erdők. A mezőgazdaság terjeszkedése azonban felszámolta ezeket a területeket, a trópusi erdők 90%-a eltűnt. A megmaradt erdőségek nem egybefüggőek, hanem ezernyi részre oszlanak, elsősorban az ország északi részén. A közepükben szinte mindig egy etióp ortodox Tewahido templomot találunk.

Az etióp templomokat mindig kis erdők vették körbe, mert a helyiek úgy vélik, hogy az erdő a templom szentségét védi. A lombkoronák megakadályozzák az imákat attól, hogy az égbe vesszenek.

Az erdők olyan korosak, mint maguk a templomok, a helyi közösségek ültették akkor, amikor a templomot építették, így az ligetek némelyike már 1500 éves is elmúlt.

A templomerdők pontos száma nem ismert. A becslések szerint mintegy 35 ezer szétszórt szent liget található a Tana-tó és az északi felföld közelében és kb. 1400 a déli Gondar zónában. A méretük is változó, 2 hektártól akár többezerig terjed. A pap az, aki általában felelős volt az erdő gondozásáért, míg a helyiek tűzifaként, méztermelésre és az állatok legeltetésére hasznosították az erdőket.

Az etiópok tisztelik az erdőt, de nem tudták, hogy így károsítják a törékeny ökoszisztémát.

Az állataikat beengedték legelni, ők pedig felfalták a magoncokat, sarjakat. Néha maguk a papok is onnan vágtak ki fákat, hogy az épületeket javítsák vagy hogy tüzet gyújtsanak.

A 2000-es évek elején az erdő ökológus helyi Dr. Alemayehu Wassie és amerikai kollégája, Dr. Margaret Lowman arra biztatták a helyieket, hogy őrizzék és szeressék ezeket az erdőket, sőt nagyobbítsák őket, ha lehetséges. Javaslatukra alacsony kőkerítéseket emeltek, hogy kizárják a betévedő, fákat megrágó állatokat.

Ez az egyszerű megoldás olyan jól működött, hogy a ligetek rövid időn belül burjánzani kezdtek. Az erdőkben azóta a víz minősége is sokkal jobb, mint a környező területeken, a magoncok gyakrabban túlélnek és az erdő tele van élettel: beporzókkal, madarakkal. A lenyűgöző eredmények láttán számos pap meghosszabbította a kerítést, hogy az erdő terjeszkedni tudjon.

Wassie álma az, hogy valahogyan összekössék ezeket az elszórt zöld területeket és visszahozzák azokat a letűnt trópusi erdőket, amelyek egyszer a vidéket borították.

Forrás: www.amusingplanet.com