Egységes otthonok.

Koppenhága szívében, nem messze a kikötőtől különös utcákat találunk. A párhuzamosan, egymáshoz közel futó utcák pont úgy festenek, mintha vonalzóval rajzolták volna őket, bennük pedig szorosan sorakoznak a házak, mint a krumplik a földeken.

A dánul „Kartoffelrækkerne”-nek, azaz Krumplisornak nevezett utcák valójában arról kapták a nevüket, hogy valamikor itt burgonyaültetvények terültek el.

Fotó: www.facebook.com/droneklik

A házakat 1870-es, és 1880-as években húzták fel azért, hogy a földeken dolgozó munkásoknak olcsó, tiszta szálláslehetőséget biztosítsanak. A 19. század végén ugyanis, ahogy az iparosodás egyre nagyobb teret hódított, az emberek vidékről a városokba költöztek. Ezért a várost új házakkal bővítették, ekkor került a közel 500 épület a krumplisor negyedébe is.

Fotó: filipjuhl.dk

Eredetileg minden egyes háromemeletes házban két-három család lakott, mindegyik família egy szinten élt. Az 1900-as évek során, a század közepéig általában 8 embernek jutott hely egy ilyen épületben. Az évek alatt egyre rosszabbá vált a házak állaga, egyre nőttek a karbantartási költségek. Az állam autópályát tervezett a negyeden keresztül, ezért lebontásra ítélték az épületeket. Azonban a lakók ezt nem engedték, a helyi hatóságokkal együttműködve elvállalták, hogy felújítják az épületeket.

Fotó: www.facebook.com/droneklik

Kora ellenére a Krumplisor ma a dán főváros egyik legdrágább és legkeresettebb környéke, a központi fekvésének, biztonságos utcáinak, tökéletes méretű otthonainak, kellően tágas privát tereinek köszönhetően.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: www.facebook.com/droneklik