Leláncolt épületek.

A Mount Washington, azaz a Washington-hegy New Hampshire-ben található. Mielőtt az európai telepesek megérkeztek volna, a bennszülöttek csak úgy emlegették a csúcsot, mint a ’Nagy Szellem otthona’ vagy ’Agiocochook’. Manapság a ’világ legrosszabb időjárásának otthonaként’ hivatkoznak rá.

Summit Stage Office

Noha a Mount Washington a mérsékelt éghajlati övben fekszik, mégis sarkvidéki körülmények jellemzik: extrém hideg, egész éves havazás, sűrű köd, kemény jegesedés, brutális széllökések. Bár maga a csúcs nincs extrém magasságban (1916 méteren fekszik), az időjárás itt mégis olyan szélsőséges, mintha a Mount Everesten vagy a Déli-sarkon lennénk.

Highest Wind Speed Sign

A legalacsonyabb hőmérséklet, amit valaha itt mértek, -46.0 °C volt, csak a Déli-sark hidegebb.

A legerősebb szél, amit feljegyeztek (372 km/h), hosszú ideig rekorder volt. Egy évben átlagosan 110 napon hurrikán erősségű szél tombol, ami tovább csökkenti a hőérzetet. 2004 január 6-án −42.0 °C -ot mutatott a hőmérő, miközben 140.8 km/h sebességű szél tombolt, ami olyan érzetet biztosított, mintha −74.77 °C lenne.

Mount Washington Observatory Tower Rime

A Mount Washington az extrém időjárási körülményeit a földrajzi helyzetének köszönheti. A csúcs számos viharzóna útjában fekszik, főként az Atlanti-óceántól dél felé, a Golf-öböl és a Csendes-óceán északnyugati térségében tombolókéban. A téli hónapokban a régiók közötti relatív hőmérsékleti különbségek miatt, alacsony nyomású tömeg formálódik a partvidéken, ami erős szeleket generál.

Közel 62 évig a Mount Washington tartotta a világcsúcsot a leggyorsabb szél kategóriájában.

Az 1934. április 2-án mért sebességet végül csak 1996-ban tudta egy ausztrál kezelő nélküli mérőállomás semmissé tenni, ahol az Olivia tájfun idején, a Barrow-szigeten 407 km/h sebességet mértek. Az 1932-ben épült obszervatórium és a többi épület a földhöz voltak láncolva, hogy megakadályozzák azt, hogy a viharos szelek elfújják őket.

Tip-Top House

A Mount Washingtonon rengeteg a csapadék is. Havazás szinte egész évben várható, 1969. februárjában rekordhavat mértek: 24 óra alatt 125 cm esett. Az időjárási körülmények arra ösztönözték Charles Brooks-ot, a megfigyelőállomás alapítóját, hogy a helyet a ’világ legrosszabb időjárásának otthonaként’ kezdje emlegetni.

The Mount Washington Observatory from afar

A csúcs és az obszervatórium is népszerű turisztikai célpont. A hegyen turistaösvények futnak és keresztülvezet a híres Appalache trail is. Az erős szél miatt a vitorlázórepülők kedvelt helye is. Azokat, akik nem szeretnének kirándulni, egy fogaskerekű vasút viszi fel a hegy tetejére.

Forrás: www.amusingplanet.com