Védett különc.

2023-ban a védett, ehető disznófülgomba (Gomphus clavatus) viseli az Év gombája címet. A Magyar Mikológia Társaság által meghirdetett szavazáson a három, savanyú talajú erdőkben élő faj közül a mérgező citromgalócát és a vörösbarna vargányát utasította maga mögé.

A fura kinézetű disznófülgomba zápfog vagy pörgettyű alakú, tölcséres termőtestének teteje lecsapott vagy kissé benyomott. Termőrétege lilás (később okkersárga) gyűrött, húsa pedig fehér, vastag és puha, márványosan zónázott. Jellegzetes alakja és színe miatt nehéz összekeverni más gombával, esetleg az idősebb, okkersárga példányok hasonlíthatnak a sötétedő húsú rókagombára. A disznófülgomba termőrétegének színe azonban megöregedve is lilás marad, és húsa nem feketedik.

Ehető gomba, íze enyhe, idősebb gomba esetén kesernyés, szaga nem jellegzetes. Nyáron terem.

Európában, Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában ismert. Kontinensünk erdeiben él, meglehetősen ritka. Meszes alapkőzeten fordul elő, kedveli a luc-, jegenye-és bükkerdőket, hazánkban érdekes módon azonban mégis az erősen savanyú talajú bükkösökben él.

Különleges színe, feltűnő megjelenése miatt hamar felkelti az emberek figyelmét.

Emellett az erdei élőhelyek degradációja, csökkenése, valamint a klímaváltozás és a helytelen erdészeti beavatkozások is negatív hatással vannak a faj fennmaradására. Európában az 1980-as évektől kezdődően termőtestképzése a termőhelyein jelentősen megritkult, több országban is kipusztultnak tekintik.

A disznófülgomba Magyarországon 2005 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Forrás: www.dunaipoly.hu, kiemelt kép: termeszetvedelem.hu