Több, mint olvasóterem.

Van, aki még sosem járt könyvtárban, mások rendszeres vendégek, onnan szerzik be az olvasnivalót. A közkönyvtárak azonban nem csak az irodalomhoz és a tudáshoz biztosítanak hozzáférést, hanem fontos szerepet játszanak a helyi közösség építésében, de helyet adnak találkozóknak, különféle rendezvényeknek is. A közkönyvtárak minden lakos számára lehetővé teszik gyűjteményük általában ingyenes használatát.

A Picodi.com elemzőkből álló csapata megvizsgálta, hogy mely fővárosokban és nagyvárosokban a világon a legkönnyebb a közkönyvtárakhoz való hozzáférés.

Az elemzés során figyelembe vették a városi hatóságok által működtetett könyvtárakat, valamint a város határain belül található regionális és országos könyvtárakat, viszont kimaradtak az egyetemi-, magán- és szakkönyvtárak. Iránymutató adatként a 10.000 lakosra jutó könyvtárak számát vették alapul.

A felmérésben szereplő 39 európai város közül Brüsszelben érhetők el legegyszerűbben a közkönyvtárak. Itt 10.000 lakosra 1 darab könyvtár jut. Összehasonlításképpen 10.000 lakosra Pozsonyban 0,38 könyvtár jut. Bukarestben még alacsonyabb ez a szám – 0,14 könyvtár jut 10.000 lakosra.

Budapest ezen a listán a 26. helyet foglalja el: 10.000 budapesti lakosra 0,28 könyvtár jut. Az összes közkönyvtár száma 49 darab a városban és a KSH legfrissebb adatai alapján Budapesten 1.723.836 ember él.

A könyvtárakhoz való legnehezebb elérhetőséget Isztambulban tapasztalják a lakosok. Itt 10.000 lakosra összesen 0,03 darab könyvtár jut. Hasonló a helyzet Zürichben és Szófiában is – az előbbi városban 0,05 darab, az utóbbiban 0,03 darab könyvtár jut 10.000 lakosra.

Forrás: www.picodi.com

Forrás: www.picodi.com