Ijesztgető óriások.

A tölgy-selyemlepkét ősidők óta tenyésztik eredeti hazájában, Délkelet-Ázsiában.  Manapság viszont már akkor is találkozhatunk vele, ha villanyfénynél nyitva hagyjuk az ablakot este, ugyanis már hazánk faunájának is tagja az óriás.

Állítólag az első példányt egy szerzetes csempészte be Európába egy bambuszrúdba rejtett báb formájában, még az 1800-as években. Az 1940-es, 1950-es években hozták Ausztriába, selyemtenyésztés céljából. Az eredeti cél nem valósult meg, hiába kísérleteztek szabadföldön is. Nem várt következményként viszont az 1950-es években nálunk is megjelent, először a nyugati határszélen. Mára megtelepedett, elsősorban Zala, Somogy és Baranya nedvesebb tölgyerdőiben, ligeterdőiben él. Már július végén megkezdi rajzását, aminek csúcsa általában augusztus közepére esik.

Ezek után nem csoda, hogy az elmúlt napokban Pécs lakóit ijesztgetik a méretes példányok. A tölgy-selyemlepke ugyanis nem apró, 10-14 centis szárnyfesztávolságú vörhenyes óriás, elég ijesztő jelenség, ha este megjelenik a szobában.

Fotó: www.pecsma.hu

A különböző fényforrások erősen vonzzák, leginkább a higanygőz lámpák. Főként az erdők közelében este, ha nyitva hagyjuk az ablakot, vagy kint hagyunk valamilyen világítótestet a kertben, akkor könnyedén meg fogják találni az óriáslepkék. Fazekas Imre biológus szerint az állatok kissé bekábulnak a fénytől, így sokszor megesik, hogy még reggel is ott ülnek csoportosan az ominózus fényforrás környékén a falon, a fatörzseken vagy éppen a lámpaoszlopokon.

Fotó: www.pecsma.hu

Ha tölgy-selyemlepkét találunk, ne bántsuk – javasolja Fazekas Imre – hiszen ártalmatlan állatok! Ha mégis repkedni kezd a szobában, akkor inkább kapcsoljuk le a villanyt, ezután vagy kirepül a nyitott ablakon, vagy nyugodtan megül valahol. A szakember szerint az sem ritka jelenség, hogy a lepkék nappal is repülnek a fák koronája körül. Ilyenkor a tollascsápú hímek a nőstényeket keresik.

Fotó: Wikipedia

Forrás: www.pecsma.hu