Segítő társaink.

Egy nagyváros életéhez hozzátartoznak a denevérek is. Bár a legtöbben megrémülnek, ha bőregerekkel találkoznak, nem árt tudni, hogy ezek az élőlények rendkívül hasznos munkát végeznek a környezetünkben, többek között a szúnyogok gyérítésével. A bőregerek az ökoszisztémánk fontos részei és bármennyire is furán hangzik, a városoknak is nélkülözhetetlen lakói.

Szerencsére azonban azt is sokan tudják, hogy a vadmentő állomásokhoz kell fordulni, ha sérült, segítségre szoruló denevérre bukkanunk. Bécsben most külön állomást hoztak létre, ahol szakszerűen foglalkoznak a denevérekkel, meggyógyítják és felkészítik őket a természetbe történő visszaengedésre.

A denevérek nevelése speciális infrastruktúrát és szakértelmet igényel. Szerencsére itt mostantól mindez rendelkezésre áll. Az új denevérállomás kb. 70 nm-en fogadja a lakókat. Különálló egységnek számít, ahol a szobahőmérsékletet is a denevérek igényeihez szabják. Két, műszakilag is korszerű felkészítő helyiséggel rendelkezik, amelyben a kicsinyeket nevelik és a rövid ideig ellátást igénylő állatokat ápolják. Azok a bőregerek, amelyek hosszabb ápolásra szorulnak, egy másik helyiségben kerülnek elhelyezésre. A hidegebb téli időben ezek a helyiségek téli szállásként is használhatók.

A denevérek különleges igényeket támasztanak az elhelyezést tekintve, valamint a kicsinyek napi gondozása, nevelése során. Például az alvóhelyiségben és az óvodában állandó hőmérséklethez alkalmazkodnak, amit figyelembe kell venni.

Különösen fontos a 30 nm-es reptető, ahol az utódok repülni tanulnak és a meggyógyult állatok újra a repkedést gyakorolhatják. Amint az állatok ismét jól mozognak, szabadon engedik őket az eredeti élőhelyükön vagy egy másik, arra alkalmas területen.

Az új denevérállomás kiemelt szerepet játszik majd az őshonos denevérfajok, például a közönséges törpedenevér és a szürke hosszúfülű-denevér gondozásában is.

Forrás: wien.gv.at, kiemelt kép: wien.gv.at