Tudományos étkezés.

Egy japán italgyártó cég, a Kirin Holdings a tokiói Meiji Egyetem kutatóival együtt kifejlesztette az okos evőpálcikákat, amelyek segítségével még ízletesebb lesznek az ételek.

Az egyetem professzora, Homei Miyashita már évek óta kutatja az elektromos stimulációt, mint az ízérzékelés megváltoztatásának eszközét. Homei 2016-ban forradalmi újításként megalkotta az elektromos villát, amelynek segítségével bármely ételt sósabb ízűvé tett annál, mint amilyen valójában volt. 2021-ben a nyalogatható TV-képernyővel került be a hírekbe, ami utánozni tudta a különféle megjelenített ételek ízét. Most pedig megérkezett az intelligens evőpálcika!

Egy átlag japán naponta 10 g sót fogyaszt, ez duplája a WHO ajánlásának. Az elektromos stimulálás segíthet megoldani ezt a problémát. Az első okos evőpálcika ugyanis képes az alacsonyabb sótartalmú étel sós ízét is akár másfélszeresére fokozni.

Az okos evőeszköz elektromos stimuláció és mini számítógép segítségével működik, utóbbit az egyén csuklójára erősítik. Ez átviszi a nátriumionokat az ételből az evőpálcán keresztül a felhasználó szájáig és ott fokozott sós ízérzetet kelt.

Ezek az evőpálcikák nagyon gyenge elektromosságot használnak, amely nem ártalmas az emberi szervezetre. A kutatók eddigi vizsgálatai szerint a klinikai tesztek során az alacsony sótartalmú diétát követő felhasználók meggyőződtek az intelligens evőpálcák hatékonyságáról. A tervek szerint jövőre már elkészülhet egy kereskedelmi forgalomba is hozható verzió.

Forrás: odditycentral.com