Tönkreteszik a talajt.

Első ránézésre földigilisztának tűnnek, azonban amint megzavarjuk őket, őrült módon kezdenek ficánkolni, vergődni, csapkodni. Az Ázsiából származó invazív ugróféreg (Amynthas agrestis) növekvő gondot jelent az amerikai kontinensen. Egyre több államban jelenik meg, rendkívül gyorsan terjedve okoz problémát. A közönséges földigilisztától az ugróféreg testén futó fehér csík is megkülönbözteti.

Bár valóban igen ijesztő, ahogy viselkednek, az ugróférgek az emberre nem veszélyesek. A gondot az jelenti, hogy nagyon gyors ütemben falják fel a szerves anyagokat, tüntetik el azokat a talajból. Képesek az erdők talajának azon rétegeit is tönkretenni, amelyek elengedhetetlenek a magoncok, vadvirágok növekedéséhez.

Erdőkben, parkokban, komposzton, de a hátsó kertben is találkozhatunk velük. Rendkívül gyorsan nőnek, akár a 15 cm-es hosszúságot is elérhetik. Egyetlen példányból kiindulva képesek szaporodni, nincs szükségük párra.

Aggodalomra ad okot az is, hogy hatékonyan szorítanak ki más féregpopulációkat a talajból, teljesen felborítja az ökológiai egyensúlyt.

A gubókat rendkívül nehéz észrevenni, emiatt könnyen elrejtőznek a cserepes növényekben, gumiabroncsokban, sőt akár a cipőkben is. Ha a talaj szemcsés és a fogása a kávézacchoz hasonlít, akkor elképzelhető, hogy ugróféreg fertőzéssel állunk szembe.

Sajnos jelenleg még nincs ismert hatékony védekezés ellenük, a terjedésük megakadályozására.

Az egyetlen módszer, ha összeszedjük őket, majd elpusztítjuk úgy, hogy egy zsákba téve 10 percig a napon hagyjuk állni a férgeket.

Hazánkból még nem jelentették, de az élénk növényforgalom miatt elképzelhető, hogy nem kell sokat várni a megjelenésére.

Forrás: bgr.com