Hallgasd csak!

A kommunikáció általánosan elterjedt az állatvilágban, de a növények és gombák eddig némának tűntek. Most viszont egy tudományos publikáció feszegeti azt a tényt, hogy nekik is lehet saját nyelvük. Egy nemrég megjelent tanulmányban (Royal Society Open Science) a kutatók azt állítják, hogy a gombákban történő elektromos potenciálváltozások indukálják a ’nyelvet’. Sőt úgy tűnik, hogy minden egyes faj saját lexikonnal rendelkezik.

A gombáknak nincs idegrendszerük, rendelkeznek viszont micéliumhálózattal. Ez a földalatti gombafonálrendszer köti össze a fákat és a gombákat egy egészséges erdőben. A hálózatnak vélhetően szerepe van a növényeket éltető szén elosztásában, sőt az organizmusok közötti kommunikációban is.

Andrew Adamatzky professzor, a tanulmány szerzője a gombákban az ún. tüskék (elektromos impulzusok) folyamatát tanulmányozta. Felfedezése szerint ezek változnak bizonyos ingerek hatására, például fényre, érintésre vagy kémiai jelekre. A tüskék hosszúak és rövidek is lehetnek. A tüskék közötti intervallumok, valamint a magas és alacsony frekvenciájú impulzusok közti szakaszok elemzésével állapította meg az egyes fajok által kimondott szavak sokféleségét.

A lexikonok akár 50 szót is tartalmazhatnak, de ezek közül csak 15-20-at használnak rendszeresen a gombák. Némelyik gombanyelv rövid, más hosszú szavakkal kommunikál. Ezeket a szavakat még értelmezni kell, de jelenthetnek akár egy újonnan talált gazdag talajt vagy fenyegetést is.

Az új felfedezés hasznos lehet más területeken is, például egy biológiai szuperszámítógép építése során. Az Egyesült Királyságban olyan épület létrehozásán dolgoznak, amely adaptívan képes reagálni a fény, hőmérséklet és légszennyező anyagok változásaira gombák segítségével. Ezek a gombák érzékelhetik a környezeti változásokat, így jelet küldhetnek az épület kondícióit szabályozó rendszernek.

Forrás: mymodernmet.com