Az a szép zöld fű!

Az Al Johnson’s svéd étterem és butik egy családi tulajdonban lévő hely az USA-ban, Wisconsin államban. A vendéglő autentikus svéd konyhájáról és a skandináv élményről ismert, világhírűvé viszont egy egészen más dolog miatt vált. A legtöbben csak úgy ismerik, mint „az étterem, amelynek kecskék legelésznek a tetején”.

A skandináv országokban hagyományosan megtaláljuk azokat a házikókat, amiknek a teteje gyeppel, fűvel borított.

Ezek a tetők enyhén lejtenek, és a zöld borítás miatt szinte eggyé olvadnak a körülölelő természettel. Al Johnson ezt a látványt szerette volna az amerikai kontinensen is megismertetni a vendégekkel, a kecskék már csak a ráadás különlegességet jelentik.

Fotó: JanetandPhil/flickr
Fotó: LearningLark/flickr

A belső térben festmények lógnak a falon, fabútor fogadnak és masszív, kőből készült kandalló. A pincérnők tradicionális svéd viseletben szolgálják fel az ételt, az áfonyás palacsintától a húsgolyókon át, a különféle halakig.

Al Johnson még 1949-ben nyitotta meg apró vendéglőjét, amit Al házikonyhája néven futtatott. Jelenlegi formáját 1973-ban nyerte el, amikor renoválásra került a Norvégiából hozott faanyagok segítségével. Al felesége, Ingert alakította ki a belső teret skandináv stílusban és az ő ötlete volt az is, hogy egy ajándékboltot tett hozzá (Butik), ahol várakozás közben skandináv termékek közül válogathatnak a vendégek.

Miután a felújítás elkészült, Al legjobb barátja, Winky Larson a vicc kedvéért egy Oscar nevű kecskét ajándékozott a férfinak.

Oscar mókából felkerült a tetőre, ez pedig nagyon tetszett mindenkinek, így egyre több társa követte. A kecskéknek köszönhetően az étterem ma nagyon menő helynek számít, 1996-ban le is védték az ötletet.

Fotó: gobucks2/flickr
Fotó: Jesse Lisa/flickr
Fotó: Jesse Lisa/flickr
Fotó: www.aljohnsons.com
Fotó: Yi-Liang (Lucas) Liu/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com