Pánik és mérgelődés.

Victorville egy kisváros Kaliforniában, a Mojave-sivatag délnyugati csücskénél. A Los Angeles-től nem messze, a 66-os út mellett található településen már többször forgattak western, horror és sci-fi filmet is. Lakói tehát szokva vannak a zombik, rémséges lényeg és ufók látványához, de a legnagyobb támadás nem várt helyről érkezett.

Néhány napja ugyanis gigantikus ördögszekerek ejtették csapdába az itt élőket. A sivatagi szelekkel érkező monstrumok elszáradt bokrok, gyomok, szárak tömegéből álltak össze.

Az egész úgy festett, mint egy háborús látkép, ahol a repkedő gazok igázzák le a világot.

Egyszerűen eltűnt a házak eleje, bejárata. Mindenhol szúrós gömbhalmok tornyosultak. Néhány házban még a bejárati ajtó és a garázs is megközelíthetetlen volt, sokan pánikba estek. Közel 100 lakos kért segítséget az elmúlt heti invázió idején a gazok eltakarításához. Egy 2 méteres kupac eltávolítása például több órát vett igénybe. Az udvarok, az utcák telis-tele lettek a gyúlékony, tüskés maradványokkal.

https://youtu.be/toL83V6qMpY

A legszörnyűbb az egészben az, hogy ezek a növények nagyon szúrósak, és úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint a LEGO elemek. Nem lehet egyszerűen megfogni és arrébb dobni őket. Speciális szerszámokra van szükség, mert csúnyán megsebesíthetnek. Szerencsére a jelentések szerint az invázió nem járt komoly sérüléssel. A tűzoltók, a lakosok, a közmunkások, a szakértők, az önkormányzat megfeszített erővel dolgoztak a város kiszabadításán.

Az ördögszekér gyűjtőnév alatt valójában többféle növényt értünk: ezeket a gyökerüktől elszakadt, kiszáradt növényeket könnyen felkapja a szél a hátára, és repíti. Ebben az esetben a legtöbb gondolt a homoki ballagófű (Salsola tragus) okozta. A növény először az 1900-as évek végén jelent meg az USA-ban, lenmagszállítmánnyal érkezett.

Az ördögszekerek rohama nagyrészt annak volt köszönhető, hogy egy alacsonynyomású légáramlat felélénkítette a szeleket, és azok a 100 km/h sebességet is meghaladva sepertek a régióban.

A háztulajdonosok egy részének szomszédja sincsen. A sivatagos, kopár, gyéren lakott vidéken könnyen rohan végi a szél, és akadály nélkül száguldozhatnak az ördögszekerek is. Mintha csak egy szélcsatornában lennének, semmi sem szab gátat a mozgásnak. Így történhetett meg az is, hogy a gazhalmok egészen az emeleti ablakokig beborították a házakat.

A lakosok között már olyanok is akadnak, akik azt fontolgatják, hogy elköltöznek. „Ez az egész egy rémálom.” – fogalmazott egyikőjük.

Forrás: www.mnn.com