Meg tudod mondani, hogy melyik az igazi?

Két fénykép, két Eiffel-torony, de csak az egyik igazi. Bár nagyon hasonlítanak egymásra, sőt, a környezetük is hasonló, mégis látszik, hogy az egyik csupán a másik utánzata.

Azt nyilván mindenki tudja, hogy az egyik, az eredeti, Párizsban álldogál. A másik pedig Kínában, egészen pontosan Tianducheng városában.

A híres épületekről készült másolatok nem számítanak különlegességnek, van belőlük néhány a nagyvilágban, de mégis van ebben a kínai Eiffel-toronyban valami több is, valami rögeszmés és szomorú. A torony és a körülötte elterülő 31 km2-es terület szökőkútjai, terei, luxusházai mind-mind párizsi stílusban épültek 2007-ben. A torony kópiája 100 méter magas, az eredeti mintegy harmada.

A képek a „Párizs szindrómának” nevezett fotósorozatból származnak, egy francia fotós, François Prost munkái. A fotós feltárta a hasonlóságokat, ahogyan ebben a monumentális és sarkos kínai miliőben igyekeztek lemásolni a híresen kifinomult, sikkes párizsi stílust.

Valami azonban minden igyekezet ellenére hiányzik. Bár a kínaiak rajonganak az európai építészetért, a mindennapjaikat nem hatja át a párizsi életmód. Az itt élőket nem is igazán érdeklik a híres épület-másolatok: teljesen úgy élnek, mint bárhol máshol Kínában, és a turisták sem özönlik el ezeket a különös épületeket. Talán csak esténként jelent némi bájt a kivilágított torony, a helyiek is szeretnek errefelé sétálni.

Négy évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy az egész projekt dugába dől, mivel senki sem akart itt lakást vagy üzletet venni, de 2017-re már 30 000 lakosa volt a különös városrész-másolatnak.

A bal oldalon található fotók egytől-egyig Kínában készültek.

Forrás: www.amusingplanet.com