Energia-pozitív épület.

Megtérülhet-e egy épület összes energiafelhasználása, kezdve az építkezésre anyagot szállító teherautók üzemanyagától, a teljes működésig, 60 év alatt, pusztán a szél, a nap és a víz energiáját felhasználva? És mindez Norvégiában, nem éppen mediterrán vidéken, ahol a nap alig süt az év legnagyobb részében?

Lehetetlennek véljük, de a Snøhetta nevű cég nem így gondolja. A Svart már a harmadik olyan épületük, amelyik nulla energiapazarlásra, sőt plusz energia előállítására törekszik.

A Svart egy, az északi sarkkörtől északra épült szálloda a Svartisen gleccser lábánál, Norvégia északi részén. A dizájnját a népi építészet inspirálta, egy hal vázához hasonlatos spirál köré rendeződött, de a norvég halászok hagyományos házikójának felépítéséből is sokat merített.  Elsősorban fából készült, az időjárásnak ellenálló fa oszlopok néhány méterrel a víz felszíne fölé emelik a hotelt. A lélegzetelállító természeti környezetbe nem csak szépen belesimul, de a cölöpöknek hála, csak nagyon kis mértékben zavarja csak meg azt.

Foró: Snohetta

Ami viszont igazán különlegessé teszi az nem más, mint az, hogy energia-pozitív épületként élettartama alatt több megújuló energiát kell termelnie, mint amennyit használ az építéséhez, működéséhez, fenntartásához, bontásához összesen.

Foró: Snohetta
Foró: Snohetta

Az építők számára fontos volt, hogy fenntartható épületet hozzanak létre, ami minimális ökológiai lábnyomot hagy ezen a gyönyörű norvég vidéken. Amellett, hogy energetikailag pozitív épület létrehozására törekedek, kiemelkedő jelentőségű volt, hogy olyan turisztikai desztinációt hozzanak létre, ami tiszteletben tartja a természetet, a ritka fajokat, a tiszta vizet, a háborítatlan jeget.

Foró: Snohetta
Foró: Snohetta

Alighanem, ezek az épületek a jövő épületei. Az energia-pozitív építkezés elterjedéséhez persze előbb komoly szemléletváltásra van szükség.

Forrás: www.treehugger.com