Családbarát kirándulóhely, babakocsival is járható!

Hatalmas, mohalepte sziklák, kristálytiszta patak, vadregényes erdő: a Gaja-szurdok völgye hazánk egyik legszebb, leglátogatottabb kirándulóhelye. A mesébe illő hely a Bakony keleti oldalán található. Az itt kialakított Gaja-völgyi Tájcentrum babakocsival is járható, tűzrakóhelyekkel, esőbeállókkal, büfével és persze számos erdei látnivalóval várja a kirándulókat.

Fotó: bakonyikalandorok.info

Fotó: bakonyikalandorok.info

A völgy aljában a Gaja patak kanyarog, amely a Bakony egyik legtisztább forrása, Nagyesztergál mellett ered, vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, teljes hosszában kb. 100 km-en át kanyarog. A Gaja patak volt az egyik táplálója azoknak a mocsaraknak, amelyek az egykori királyi székhely, Székesfehérvár falait védték a támadásokkal szemben.

Fotó: kiradulastervezo.hu

A patak vadregényes tájakon folyik keresztül, érintve a két festői szépségű szurdokvölgyet. Régebben több malom is üzemelt a patak felett, ezeknek nyomai még felfedezhetők túráink során. A meredek szurdokvölgyek, amely a dolomitból álló kőzettömeg folyamatos emelkedése és a közben lezajló törései során alakultak ki, lenyűgöző látványt nyújtanak. 2016 óta a Károlyi-kilátóról is gyönyörködhetünk a panorámában.

Fotó:  Gulyás Attila, Nógrádi Attila/www.turistamagazin.hu

A patak mentén hangulatos túraútvonalakat találunk, amelyek közül a legismertebb a két szurdokvölgy. Egyik a Római fürdő vízesés környékén található, a másik Bodajk közelében, a klasszikus Gaja szurdok. Érdemes felkeresni a területen található Pisztrángos-tavat, a 100 férőhelyes erdei pihenőházat, az Ádám–Éva-fánál lévő hidat, az Alba Regia-forrást, halomsírokat, a Sobri Jóska-barlangot, a Rigó-lyukat, illetve a Bársony István Emlékházat, benne a természetíró emlékszobájával.

A látogatók a kihelyezett tájékoztató táblákról megismerhetik a völgy geológiai és régészeti értékeit, sajátos élővilágát; természeti ritkaságai mellett tájékozódhatnak gazdag történelmi múltjáról, több évszázadra visszatekintő vadászati jelentőségéről.

A párás levegőjű szurdokvölgyet gazdag növényvilág, különleges flóra jellemzi. A szinte őserdei klímájú területet égerligetek, szurdokerdők, karsztbokor erdők, sziklagyep, lejtősztyepp, mészkedvelő és cseres- tölgyesek gazdagítják. Az itt előforduló szarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók, apróvadak mellett különlegesnek számít a hazánkban csak Fehérvárcsurgón élő szikaszarvas.

https://youtu.be/aZPjvT0PSZY

További információ: www.gajavolgy.hu

Forrás: www.gajavolgy.hu, címlapfotók: kirandulastervezo.hu