Les nincs, csak folyó.

Felejtsünk el mindent, amit a fociról tudunk, ha húshagyó kedden vagy hamvazószerdán érkezünk az angliai Ashbourne városába. A Shrovetide labda nevű játéknak nincs sok köze a klasszikus labdarúgáshoz, viszont sokkal keményebb, része például a tolongás és lökdösődés.  Különösen érdekes a pálya nagysága és a meccs hossza. A két kapu ugyanis majdnem 5 km-re helyezkedik el egymástól, a játék pedig 16 órán át tart, két napra elosztva. A labda parafából készül, ami segíti, hogy a felszínen maradjon, ha elkerülhetetlenül a folyóban landol.

A Shrovetide labdát már legalább a 12. századtól kezdve játsszák Angliában. A leghíresebb meccs az ’Ashbourne Royal Shrovetide Football’, amelyre húshagyó kedden és hamvazószerdán kerül sor.

A meccs a felvégiek “Up’Ards” és az alvégiek “Down’Ards” között zajlik. A felvégiek azok a lakosok, akik a város északi részén születtek, az alvégiek pedig azok, akik délen. A futballal ellentétben, amikor a játékosok az ellenkező kapuba igyekeznek bejuttatni a labdát, itt a saját kapuhoz kell vinni azt. A labdát viszont ritkán rúgják, inkább cipelik, a kezükkel továbbítják, hasonlóan a rögbihez. A csapatnak akkor sikerül gólt szereznie, amikor elérik a patak partján lévő malomkövet.

Fotó: Christopher Furlong/The Guardian
Fotó: Will De Freitas/Flickr
Fotó: Will De Freitas/Flickr

A tradicionális eseményt 1667 óta szinte minden évben megrendezik (2021-ben sajnos a járvány miatt elmaradt). A hagyomány pontos eredete nem ismert, mert egy régebbi tűzvész minden dokumentumot megsemmisített (talán jobb is, mert állítólag kezdetben egy levágott fej volt a játékszer). A meccs 2-kor kezdődik és este 10-ig tart. Ha 5 óra előtt sikerül gólt szerezni, akkor új labdát dobnak be és a város közepéről középkezdés jön, ellenkező esetben befejeződik aznapra a játék.

Nincs megszabva, hogy mennyien vehetnek részt a játékban, óriási a tömeg.

Az egész városkában fociznak, ezért az üzletek, kocsmák ajtajait, ablakait aznap deszkákkal védik. A templom és a temető területe nem képezi a játéktér részét.

Fotó: Will De Freitas/Flickr
Fotó: Will De Freitas/Flickr

1928-ban maga VIII. Edvárd király is részt vett a meccsen, sőt még egy orrvérzős sérülést is beszerzett a játék hevében.

Fotó: Will De Freitas/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com