Kedvenc fák.

Az erdő nem csak fával borított terület, hanem bonyolult rendszer. Egy hely, ahol feltöltődhetünk, sétálhatunk, megpihenhetünk. Emellett gazdag élőhely, élelmiszerforrás, munkahely, lakhely, tanterem, sportpálya.

Az erdei életközösség, vagyis az ökoszisztéma nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt az emberiségnek. Az erdők fenntartásáért és gyarapításáért végzett munka célja az erdők szolgáltató-képességének megőrzése, hiszen nincs semmi a világon, ami annyi mindent ad az embereknek, mint az erdő.

Az erdész szakma többszáz éves hagyománnyal rendelkező hivatás. Eredeti és máig érvényes küldetése a természeti erőforrásokkal, különösen a fákkal való okos, előrelátó gazdálkodás. Az erdész feladata az, hogy egyensúlyt teremtsen ezen a téren: a fa iránti ipari kereslettel ne merüljenek ki az erdő által nyújtott természeti erőforrások. Ma ezt nevezzük fenntarthatóságnak: az erőforrások kínálati és az emberek által támasztott kereslet egyensúlyát. Az erdész hivatás tehát lényegében, hagyományában és alapküldetésében hordozza a 21. század legfontosabb fogalmát, a fenntarthatóságot.

Az Országos Erdészeti Egyesület az idei, XXV. Erdők Hete alkalmából kampányt indít, amelynek témája: „Erdők és erdészek”.

A hangsúlyosan képekre épülő kampány fotóit Bujnovszky Tamás fotóművész készítette. Segítségükkel közelebb kerülnek hozzánk azok a szakemberek, akik rendkívül fontos munkát végeznek az erdeink megóvásának érdekében.

Az ország különböző tájegységein dolgozó erdészek kedvenc fájuk mellett, erdejükben, erdőrészletükben készült fotókon szakmájukról, elkötelezettségükről mondják el gondolataikat, amelyek összességükben a hivatás lényegét foglalják össze.

Megtudhatjuk, mi az örökerdő-gazdálkodás jelentősége, miért fontosak a famatuzsálemek az erdő és az emberek életében, hogyan kezdődik az erdő élete és miként teljesedik ki az erdőújulatban. Az erdő éléskamra is, bogyókat, gyümölcsöket és vadhúst ad táplálékként, a fák pedig életük befejeztével tovább szolgálják az erdőt és az embereket: a holtfák az erdők ökológiai „raktárbázisai”, második életükben nemcsak a klímaváltozást fékező szénmegkötők, hanem mindennapi életünk szerves részei: fatárgyak, épületfák, eszközök.

Forrás: parkerdo.hu