Illúzió?

Kínában, Shenyang városától nem messze találjuk Liaoning tartomány nyolc csodájából az egyiket, egy mágikus lejtőt. Az útszakaszt 1990-ben fedezték fel, amikor állítólag egy rendőr megállította az autóját, levette a lábát a fékről, majd arra figyelt fel, hogy lassan gurulni kezd a jármű az emelkedőn. A különös jelenség híre futótűzként terjedt és hamarosan az ország másik feléből, majd külföldről is özönlöttek a látogatók, hogy megcsodálják a furcsa lejtőt.

A gravitációra fittyet hányó lejtőn külön sávot alakítottak ki az autóknak és a bicajoknak és a hely turistalátványossággá vált. Mindenki ki akarja próbálni, hogy felfelé menet gurul az autóval vagy a bicajon, lefelé pedig épp ellenkezőleg: tekerni kell a pedálokat.

Azontúl, hogy a bizarr jelenség rengeteg érdeklődőt vonz, szép számmal érkeznek kutatók és tudósok is, hogy a szokatlan megfigyelések nyomába eredjenek. Az évek alatt tucatnyi teória látott napvilágot a járművek fura viselkedésével kapcsolatban, a legnépszerűbb szerint egy mágneses mező okozza az abnormális jelenséget. Mások szerint egyszerű optikai illúzió áldozatai vagyunk.

Mivel még nem sikerült semmiféle mágnesességet itt kimutatni, a legvalószínűbbnek még az optikai illúzió tűnik. A szemünk az, ami becsap minket: a felfelé menő emelkedő valójában lejt, a lefelé menő pedig igazából emelkedik.

Ahhoz, hogy jobban megértsük az ilyenfajta optikai illúziót, tudnunk kell, hogy a mágikus útszakasz körülötti terület egy hatalmas lejtő, de maga az út valójában emelkedik. Mivel a környező területhez képest ez csak egy keskeny szakasz (80 méter hosszú és 15 méter széles), a szemünk nem érzékeli a különbséget és számára egybeolvad az emelkedő is az egész területtel.

Forrás: www.odditycentral.com