Tudnak-e a lovak úszni?

Közel fél évszázadig működött az a különös bemutató, amelyben lovasokkal a hátukon lovak merültek a víz alá. Az Atlantic City-ben helyet találó egyedülálló látványosság során a félelmet nem ismerő négylábúak egy fiatal lánnyal a nyeregben ugrottak a vízbe egy kb. 12 méter magas toronyból. A műsor a csúcsidőben a hét minden napján, akár napi négyszer is látható volt.

A búvárkodó lovak ötlete Texasban merült fel, egy 19. századi mesterlövész, ”Doctor” William Frank Carver agyában.

A férfi a vadnyugaton szervezett különféle bemutatókat, show műsorokat, kiképzett állatokkal és fegyverkiállítással.

1881-ben Carver egy fahídon kelt át a Platte folyón, Nebraska államban, amikor a híd eltűnt, ő pedig lovastul a vízbe esett. Az így megszületett ’búvárkodó ló’ jócskán túlnőtte magát és idővel Carver legkedvesebb időtöltése, kedvenc műsorszáma lett. Fia, Al a lovak kiképzésében és ápolásában segített, lánya, Lorena maga volt az első lovas. Későbbi menye, Sonora Webster 1923-ban csatlakozott hozzájuk, miután már 2 alakulattal működtek, 2 külön városban.

Carver 1927-ben rossz egészsége miatt meghalt, így fia, Al folytatta a cirkuszi vállalkozást. 1928-ban a búvárló bemutató állandó helyet kapott Atlantic City-ben, a Steel Pier közelében.

Érdekes módon az évek alatt egyetlen sérülést sem jegyeztek, a lovaknak soha semmi baja nem esett.

Ez azonban nem volt elmondható a lovasokról, átlagosan évi 2 baleset történt, általában törött csontokról, zúzódásokról szóltak a beszámolók. A legsúlyosabb eset Sonora Websterrel történt, aki a legismertebb lovas volt. Ő 1923-ban csatlakozott a show-hoz, csupán 15 évesen.

1931-ben egy bemutató alatt a lova elvesztette az egyensúlyát és Sonora arccal csapódott a vízbe. Mivel nem tudta elég gyorsan becsukni a szemét, a retinája leszakadt, ő pedig megvakult. Ennek ellenére tovább folytatta a veszélyes mutatványokat.

A merüléses lómutatványok egészen 1978-ig folytak, amikor állatjogi szervezetek nyomására bezárták a cirkuszt.

Diving horse at Atlantic City Steel Pier, 1959

Dimah, The World Famous Diving Horse, Atlantic City NJ

Steel Pier

Forrás: www.amusingplanet.com