Dacolva a sablonokkal.

Nápoly mellett, Baiae város romjai között, egy növényritkaságot találunk. Az ősi római boltívből növő, fejjel lefelé csüngő fa különös látványt nyújt. Valóban fordított, egy barlangszerű üreg mennyezetéről lóg a talajszint felé, ami meglehetősen ritka. Senki sem tudja pontosan, hogy ez a közönséges füge miként került oda, mióta növekszik ilyen furcsán, de nagyon úgy tűnik, hogy jól érzi magát, mert néha még gyümölcsöt is terem.

A füge vélhetően egyike volt az első kultúrnövényeknek. Már i. e. 9400-ból a Jordán völgyből kerültek elő ezt bizonyító fosszíliák.

A fügefák általában a meleg, napos helyen érzik jól magukat, de erős gyökereik segítségével akkor is megmaradnak, ha nagy a szárazság és akár lehetetlennek tűnő helyeken is túlélnek. Az biztos, hogy ez a mennyezetről növő fa fügét mutat a gravitációnak is.

A fénykorában az ősi római város, Baiae nyüzsgő és divatos üdülőhely volt az uralkodó osztály tagjai számára. Napjainkban víz alatt van, mivel a vulkáni tevékenység miatt a település nagy része a partvonal alá csúszott. Valójában már a felfedezése is a csodával határos: szerencsére egy pilóta az 1940-es években Nápoly felett repülve érzékelte, hogy valami szokatlan sejlik fel a víz alatt és fényképei segítségével, tengeralattjárókat bevetve sikerült később az óceánban rejlő építményeket felfedni.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: reddit és Atlas Obscura