Évmilliók őrzői.

Új-Zéland déli részén, a North Otago parton, a Koekohe strandnál különleges, igen látványos természeti képződményeket figyelhetünk meg. Masszív, gömbformájú, gigantikus sziklák fekszenek a homokban, az egyedülálló látvány miatt számos turista keresi fel ezt a helyet.

A Moeraki sziklák a becslések alapján 65 millió évvel ezelőtt keletkezett konkréciók, karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre. A tudósok szerint szakaszosan képződtek az évmilliók alatt, ahogy az ásványi anyagokban gazdag víz beszivárgott az üledékbe és fokozatosan kőzetté keményedett. Ezt követően a sziklák évmilliókig a föld alá temetve várakoztak, amíg a szél és a hullámok eróziója felszínre nem hozta őket, kimosva azokat a partfalat alkotó puhább kőzetből. A gömbalakú sziklák közül a legnagyobbak 2 méter átmérőjűek és akár 7 tonnát is nyomhatnak, így elmozdíthatatlanok.

A maori legenda szerint a kőgolyók más származási történettel bírnak. A hatalmas kövek a nagy utazókenu, az Araiteuru kiesett rakományának maradványai, tárolóedényként használt lopótökök. A hajóról úgy tartják, hogy sok évszázaddal ezelőtt futott zátonyra Új-Zéland partjainál. Ez a történet további misztikummal fűszerezi az egyébként is rejtélyes sziklák létét.

A sziklaalakzatok szürkés színűek, szokatlanul szabályosak, különleges és felejthetetlen látványt ígérnek. Aki olyan szerencsés, hogy eljut Új-Zélandra, mindenképp keresse fel ezt a partszakaszt.

Forrás: unusualplaces.org