Ezer sziget, két ország.

Az Ezer-sziget a Szent Lőrinc folyón, Kanada és az Egyesült Államok között helyezkedik el. A valóságban nem is ezer, de 1864 kisebb-nagyobb földdarabot magába foglaló csoport lenyűgöző kis gyöngyszemeket rejt.

Az 1864 sziget legnagyobbika több mint 100 km²-es, a legkisebb pedig egyetlen épületnek ad otthont (akadnak persze lakatlan sziklák is). Egyébként ahhoz, hogy szigetnek számítsanak egy szárazföld-darabot, legalább egy négyzetlábnyinak kell lennie, minimum 2 élő fával.

A szigetvilág az 1812-es eredménytelen háború után Genti Szerződés alapján került felosztásra az Egyesült Államok és Brit Amerika (később Kanada) között. A kanadaiak ennek ellenére a földdarabok kétharmadát kapták meg.

Az Ezer-sziget régóta kedvenc üdülőhelye az amerikaiaknak és kanadaiaknak egyaránt. Sokan vesznek itt üdülőházat, a szigetek nagy része magántulajdonban van és nem fogad látogatókat. A nagyobbakra csak hajóval lehet átjutni. Nem egy helyen azt látni, hogy az egymás mellett sorakozó házikókon hol kanadai, hol amerikai zászló lobog.

Az egyik legtöbb figyelmet a Wellesley-sziget kapja, ahol 3 golfpálya és számos szabadidős lehetőség kínálkozik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GREEN.HR (@greenhrvatska) által megosztott bejegyzés

A legkisebb sziget is sok érdeklődőt vonz: állítólag az ’Épp elég hely’ sziget a világ legkisebb lakott szigete. Az biztos, hogy ennél kisebb már nem lehetne: 310 nm2-es. Hivatalos neve egyénként Hub-sziget.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GREEN.HR (@greenhrvatska) által megosztott bejegyzés

A földdarabot a Sizeland család vásárolta meg az 1950-es években. Napjainkban egyetlen házikó áll rajta, néhány bokor, egy fa és egy aprócska strand. Már azt is nehéz elképzelni, hogy miként építették fel a házat, a falak szinte a sziget széléig nyúlnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

tumbuhan liar (@parsaoransinaga) által megosztott bejegyzés

Lehet, hogy a Sizeland család anno nyugalomra és csendre vágyott a semmi közepén, de a terv fordítva sült el: a különleges ház ugyanis inkább vonzza a turistákat és a médiát. Sokan közelítik meg a szigetet csónakkal, hogy bekukucskálhassanak vagy fotókat készíthessenek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Prateek (@mylensourvision) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.thetravel.com