Szívbemarkoló történet.

A Mexikóban található Guanajuato városka számtalan keskeny utcácskával és átjáróval rendelkezik. A sikátorok közül is kiemelkedik az El Callejon del Beso, amely nem csak rendkívül szűk, de legalább ugyanannyira híres is. Annyira keskeny, hogy az utca két oldalán lévő balkonok szinte összeérnek.

Az utca a csókokról vált híressé. Valójában már a neve is azt jelenti spanyolul, hogy a Csókok utcája. Minden nap, különösen a szerelmesek hónapjában, februárban tucatnyi pár lepi el a helyet, türelmesen várva arra, hogy sorra kerüljön és a balkon alatt, a harmadik lépcsőn állva csókot válthasson. Állítólag azokra, akik megcsókolják itt egymást, 15 év boldogság vár.

Siete años de felicidad... Guanajuato

A tradíció egy helyi legendán alapszik, két szerelmes tragikus története. A párocska a balkonon keresztül, titokban tudott csak csókot váltani. A lány, Dona Carmen egy gazdag spanyol leánya volt, míg kedvese, Luis egy szegény bányász famíliából származott. Dona apja természetesen nem rajongott a kapcsolatért, ezért Luis egy aprócska szobát bérelt a hajadon ablakával és balkonjával szemközt. A reményvesztett páros éjjelente itt csókolózott. Talán mondanunk sem kell, hogy a késő esti liazonokat az apa is lefülelte, majd a haragtól megvadulva felkapott egy tőrt és a saját lánya mellébe döfte. Állítólag a fiú megpróbálta szerelmét a balkonon átugorva megvédeni, de megbotlott és lezuhant, a nyakát törte a 3. lépcsőfokon.

Callejon del Beso

A háló, ahol Dona vélhetően lakott, ma ajándékbolt. A látogatók megtekinthetik a  végzetes balkont és nevükkel ellátott lakatot helyezhetnek el a vaskorláton.

Callejón del beso

Callejon del Beso

Forrás: www.amusingplanet.com
A kiemelt kép illusztráció.