Franciaországig kell utaznunk érte.

Franciaországban már megnyílt a világ első olyan tematikus szórakoztató parkja, amelyet a kert témakör jegyében alakítottak ki. A Terra Botanica nevű hely egyesíti a flóra és a fauna szépségét az izgalmas szórakozási lehetőségekkel. A növények és virágok által inspirált vidámpark Angers-ben, Párizstól kb. 2,5 órányi útra helyezkedik el.

Ha valaki kételkedne abban, hogy a növények köré egy egész park épülhet, akkor emlékeztetjük rá, hogy nagyjából 275 000 különböző növényfaj él a bolygónkon. A vegetáció számos izgalmas, egyedi módon tanulmányozható, felfedezhető, megismerhető. Így például trópusi üvegházakban sétálhatunk, specifikus ösvényeket kereshetünk fel (pl. Fűszer ösvény), és tanulhatunk is az Okoskertben, ahol kertészeti problémák megoldását ismerhetjük meg.

Természetesen az igazi móka sem marad ki! Magasba szállhatunk hőlégballonnal, a levegőből beláthatjuk az egész partot.

Utazhatunk dióhéj kocsikban, fantasztikus élmény így végigzötykölődni a fák tetején. 4 dimenziós kaland, hologram-felfedezés, utazás egy kis bárkában a Loire mentén, dinoszauruszok földje: egy nap kevésnek tűnik az ittlétre.

Szórakoztatva tanít

Az ötlet egy kertészeti témájú vidámpark létrehozásáról rendkívül innovatív, és több módon is inspiráló lehet a látogatók számára. Az ilyen típusú parkok nemcsak szórakoztató lehetőségeket kínálnak, hanem oktatási értékkel is bírnak, amely segíthet növelni az emberek tudatosságát a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén. Például az érdeklődők megismerhetik a helyi flóra és fauna sokszínűségét, valamint a kertészeti technikák alkalmazását a mindennapi életben.

Ezenfelül, a park tematikus területei, mint például a trópusi üvegházak vagy a fűszerösvény, kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a látogatók közelebbről megismerjék a különböző növénytípusokat, azok gondozási igényeit és azok szerepét az ökoszisztémában. Ezáltal nem csak egy egyedi kirándulási célpontot kínálnak, hanem olyan helyet is, ahol a látogatók aktívan részt vehetnek a környezetük megismerésében.

A kertészeti vidámpark továbbá egy remek példa arra, hogy hogyan lehet kreatívan ötvözni a szabadidős tevékenységeket a tanulással. A parkban szervezett interaktív programok és workshopok, mint például kertépítési bemutatók vagy fenntartható kertművelési technikák oktatása, segíthetnek abban, hogy a látogatók tudatosabbá váljanak saját környezeti lábnyomukkal kapcsolatban és megértsék a természetvédelem jelentőségét.

Forrás: www.architecturaldigest.com, képek: www.terrabotanica.fr