A kerítésbe ragadva.

A Camrex Paints által az 1960-as évek elején kifejlesztett behatolást gátló festék még mindig elérhető egyes vasedény és háztartási cikk boltokban. A betöréseket megakadályozó megoldásként hirdetett termék azonban nem szándékos anyagi károkat és akár súlyos sérüléseket is okozhat.

A bemászást gátló festék egy nem száradó réteget képez, ami ha egyszer felvisszük a felületre, gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valaki keresztül másszon azon. A felület ugyanis ragadós marad legalább 3 évig, melegben és hidegben egyaránt.

A festéket általában elegendő 3 mm vastagon felkenni, fényes, bőrszerű felszínt képez, hasonlóan egy ’sima’ festékhez, de a felső réteg alatt a festék nedves, ragadós marad.

A behatolást megakadályozó festék csúszós. Nem árt tudni, hogy aki a birtokát úgy védi, hogy egy ilyen festékkel mázolja be a kerítést, annak figyelmeztető táblákat kell kitennie! Ha ezt elmulasztja és valaki megpróbál átmászni és netán balesetet szenved, annak ellenére a tulajdonost fogják jogilag felelősségre vonni, hogy az illető épp a birtokára készült betörni.

A speciális festék előnye, hogy gyakorlatilag mindhez hozzáragad, amivel érintkezik, így könnyebb a behatolót azonosítani.

Rendkívül nehéz eltávolítani az emberi bőrről, a különféle anyagokról. Ha valaki ilyen festék használatát tervezi, mindenképp csak legalább 1,8 méteres magasság fölött alkalmazza, elkerülve a baleseteket, hogy egy járókelő véletlenül hozzáérjen. 2,4 méteres magasság fölött bizonyára már senki sem figyelmetlenségből ragad bele.

Sajnos a festékbe beleragadhatnak a madarak, macskák, egyéb állatok is. Speciális oldószerek persze eltávolítják a festéket, de biztosak lehetünk benne, hogy akinek a ruhája, haja véletlenül érintkezik az anyaggal, az kártérítési pert fog indítani. Összességében elmondható, hogy bármennyire is jó megoldásnak tűnik egy ilyen festékkel védeni az ingatlanunkat, inkább körülményes, veszélyes és jogilag is kockázatos.

Forrás: www.odditycentral.com