Segítsük a kutatásokat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Természetlesen adatgyűjtő program legújabb moduljának segítségével mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen tud bejelentést tenni elhullott vadon élő állatok tetemeiről, amely egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adattal szolgálhat.

Az MME TOTEM adatbázisa különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál, egy helyen gyűjtve a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés stb.).

Szakmai felhasználásra a TOTEM adatbázis már 2017 óta gyűjti az adatokat, ennek során többek közt 184 parlagi sas mortalitási adatot rögzítettek, amelynek jelentős része még mindig illegális mérgezéshez kapcsolódott.

A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az MME most kidolgozta a Turdus  nevű mobiltelefonos applikációt is. Az alkalmazás azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról fotót gyűjt. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is.

MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A program során télen és tavasszal is madárlest hirdetnek, valamint már működik a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is.

Forrás: mme.hu