Fagyos mesevilág.

November vége óta várja a látogatókat az a látványos jégtemplom az Ótátrafüred fölött lévő Tarajkán, amelynek elkészültét minden évben hatalmas érdeklődés övezi. Idén már tizenegyedik alkalommal faragtak ki jégtömbből egy templomot, a pontos témát egészen az utolsó napig nem lehet tudni.

Most a londoni Westminsteri apátság került sorra, amivel a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet előtt tisztelegtek. Az angol királynő 2008. október 24-én látogatott el Tarajkára Ivan Gašparovič, akkori köztársasági elnök társaságában. A találkozót megidéző szabadtéri kiállítás látható a kupola előtti területen, a vizit emlékét számtalan fénykép őrzi.

A 25 méter átmérőjű kupola alatt minden évben egy igen népszerű, az épített örökség jeles épületének jégből készült másolata tekinthető meg.

Az idei jégtemplom mintegy 1800 jégtömb felhasználásával készült. 225 tonna jég felhasználásával dolgozott húsz szlovák, lengyel, cseh és német szobrász, Adam Bakoš vezetésével.

A jégmű előtt fotózkodni is lehet, két jégtrónba ülhetnek be a látogatók. Az apátság előtt üvegvitrinben láthatóak az angol koronaékszerek miniatűr másolatai, melyeket a westminsteri apátság adományozott a tátrai dómnak.

A kupola alatt egyéb, jégből készült műalkotások is helyet kaptak.

Idén Achilleas Sdoukos üvegfúvó és tervező munkáit csodálhatjuk meg. Ezek közül talán az egyik legérdekesebb egy jégkeretbe foglalt tükör.

A kupola alatt állandó hőmérséklet biztosítja a jégalkotás megőrzését. A november 17-én megnyitott tátrai dóm április 14-ig tekinthető meg a Tarajkán, naponta 9 és 16 óra között ingyenesen látogatható. A jégtemplom az Ótátrafüredről induló siklóval közelíthető meg a legegyszerűbben, a dóm a siklóállomásnál várja az érdeklődőket.

Forrás: felvidek.ma