Különös hagyomány.

Kétségtelen, hogy első pillantásara elég furának tűnhet a csillogó-színes karácsonyi gömbök közé akasztott uborka-dísz. Pedig ez a meglepő szokás létezik, és nem új keletű, az USA bizonyos területein része az ünnepi hagyományoknak. A hozzá kapcsolódó történet számos változatban létezik, de valahogy úgy hangzik, hogy az első gyerek, aki megtalálja a zöldséget, kapja az első ajándékot, vagy külön ajándékot kap, netán ő oszthatja ki az ajándékokat, és jó szerencse is kíséri majd az évben.

Fotó: www.pier1.com

A fura szokás vélhetően német nyelvterületen gyökerezik, ugyanakkor a legtöbb német valószínűleg nem is hallott róla. Egy felmérés szerint 2057 megkérdezett német ember 91 százalékának fogalma sem volt az egészről.

Fotó: www.surlatable.com

A karácsonyi ubi (egyébként savanyú uborkáról van szó!) sokkal népszerűbb a Vadnyugaton, például Michinganban ahol nem kevés német bevándorló él. Berrien Springs (Michigan, USA) egyenesen a ’Világ karácsonyi uborka fővárosa’-ként hirdeti magát, és fesztivált is rendeznek a zöldség tiszteletére.

Fotó: www.etsy.com/LostDogStudios

Arról, hogy savanyú uborka hogy került a karácsonyi ünnepek közelébe, több történet kering. Igazából senki sem tudja az igazságot.  Az egyik sztori szerint egy gonosz fogadós foglyul ejtett két fiút a savanyú uborkás hordóban, és maga Szent Miklós szabadította ki őket. Mások szerint egy polgárháborús katona (aki német bevándorló volt) Georgia-ban esett fogságba, könyörgött egy savanyú uborkáért, amit meg is kapott, ez segített a túlélésben.  Egy harmadik elmélet szerint az egész csak ügyes marketing-fogás. Az 1840-es években egy német üvegfúvó zöldség és gyümölcs alakú díszeket készített, így aztán az uborkára is sor került. Az 1880-as években pedig az F. W. Woolworth cég kezdte forgalomba hozni ezeket, egy kitalált történettel.

Fotó: www.bedbathandbeyond.com

Amennyiben kedvet kaptál a különös díszhez, most még időben beszerezheted, akár kézzel készült, akár csillogó, akár Mikulás sapkás változatban!

Fotó: intl.target.com
Fotó: www.etsy.com/Sewbusy12
Fotó: www.amazon.co.uk

Forrás: www.countryliving.com