Múzeum az utcákon.

A franciaországi Lyon városa az elmúlt négy évtizedben valóságos szabadtéri galériává változott, a falfestményeket készítő művészek tevékenységének hála. A tűzfalakat hatalmas, élethű festmények borítják, a házakon történelmi események elevenednek meg, híres emberek kelnek életre. Elképesztő szám: több, mint 150 falfestmény díszíti az utcákat mára városszerte!

Fotó: thierry llansades/Flickr

Lyon városa valamikor az 1970-es évek elején esett szerelembe a falfestészettel, amikor egy csapat helyi diák elhatározta, hogy a művészetet kihozzák a galériákból és múzeumokból az utcára, hogy elérjék a járókelőket. 1978-ban CitéCréation néven tevékeny csoport született.

Fotó: CitéCréation

Az akció kezdetén Lyon meglehetősen szürke és unalmas város volt. Ipari városként leginkább szennyezettnek és szomorúnak tűnt. Szerencsére az akkori polgármester, Michel Noir is így gondolta, ezért hamar a kezdeményezés mellé állt. Úgy érezte, hogy itt az ideje színt és fényt vinni a város arculatába, így számos programot dolgoztak ki a település megtisztítására, rendbe tételére, fiatalítására. A lelkes csapat és az elszánt városvezetés céljai találkoztak.

Fotó: Ernest/Flickr
Fotó: thierry llansades/Flickr
Fotó: Andrew/Flickr
Fotó: Howard Lifshitz/Flickr

Az egyik legismertebb projekt a közel 1200 m2-es Mur des Canuts (Canuts fala, azaz Selyemmunkások fala) elnevezésű trompe l’oeil alkotás (vagyis megtévesztő, rendkívül élethű festmény), amelyen egy hatalmas lépcső látszik, körbe házakkal, üzletekkel, emberekkel.

Fotó: John and Melanie/Flickr
Fotó: Nicolas Nova/Flickr
Fotó: thierry llansades/Flickr

Egy másik ismert festmény a La Fresque des Lyonnai (Lyon freskója) címet viseli, ezen mintegy 30 híres ember tűnik fel a város történelméből, köztük a római hódító Claudius, a filmkészítés úttörői, a Lumière fivérek, a selyemszövő és feltaláló  Joseph-Marie Jacquard, az író Antoine de Saint-Exupéry és sokan mások.

Fotó: Sylvie burr/Flickr
Fotó: CitéCréation
Fotó: CitéCréation

Az ilyen hatalmas művek elkészítéséhez a művészek felosztják a falat kezelhető nagyságú területekre. Még így is 2-9 hónap alatt készül el egy alkotás. Érdekesség, hogy a CitéCréation művészeinek 80 százaléka nő. Napjainkig ez a csoport már 650 művet hozott tető alá a nagyvilágban, Kanadától Kínáig.

Fotó: CitéCréation
Fotó CitéCréation

Forrás: www.amusingplanet.com