Faragott alak.

Zsámbékon, a Zichy téren alszik az az óriás, amely teljes egészében homokból készült. Monostori Ferenc homokszobrász legújabb alkotása már megcsodálható, körbejárható. A művész mintegy 150-200 m3 homokot használt a 20 méter hosszan elnyúló alak megformálásához.

Az óriás eredetileg egy fesztiválra készült volna, amelynek megtartása azonban a jelenlegi helyzetben még bizonytalan. Ettől függetlenül maga a szobor az időjárástól függően várhatóan egész évben megtekinthető lesz.

Az ide szállított homokot legelőször zsaluanyagok segítségével kalodákba zárták, bedöngölték. A kemény alap feletti lágy részeket pedig faragással munkálták, amelynek során a homoktömegből kiszabadult az alvó óriás alakja. A művész elmondása szerint az első fagyokig, akár decemberig stabil maradhat a gigantikus szobor.

Közzétette: Horváth László – 2021. április 27., kedd

Monostori Ferenc neve nem ismeretlen, korábban a költőkről, írókról készült homokportréit csodálhattuk meg, de Németországban készített, történelmi alakokat ábrázoló homokszobrai is nagy figyelmet kaptak.

Kiemelt kép: Facebook/Horváth László