A türelem vadvirágokat terem.

Hamarosan több helyen találkozhatunk majd ’Méhlegelő’ feliratú táblákkal Budapesten, útjára indul ugyanis a FŐKERT és Fővárosi Önkormányzat közös programja, amelynek keretében természetes gyepfoltok meghagyásával rovarbarát, vadvirágos városi kaszálókat alakítanak ki. Idén kísérleti jelleggel mintegy 28 hektárnyi területen valósul meg az elképzelés.

A változás szembetűnő lesz és eleinte biztosan sokakat fognak zavarni a „gazos” területek. Többen gondolhatják, hogy nemtörődömség, hanyagság, igénytelenség áll a magasabbra növő gyep mögött. Fontos megértenünk, hogy miért jobb az ilyen rovarbarát területek kialakítása. Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, több éves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek „látványosak” még 1-2 évig, hiszen az eddig ott folytatott sorozatos kaszálás hatásait maguk mögött kell hagyják.

Európában csaknem 2000 rovarfaj látja el a beporzást, ezek túlnyomó része méh- és darázsfaj, de találunk köztük legyeket, bogarakat, lepkéket is, tehát a közkedvelt „méhlegelő” kifejezésben szereplő állatnév messze nem csak a házi méhet jelenti.

Az induló projekt során ezeknek a beporzóknak készítenek „terített asztalt”. A biológiai sokféleség növelése érdekében a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölnek ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.

A 2021-ben induló „Vadvirágos Budapest” program során kialakított méhlegelőket rendszeresen fogják figyelni, monitorozni. A helyszínválasztás során olyan, parkhasználati szempontból kevéssé frekventált helyeket igyekeztek választani, ahol a kaszálás hiányában felnövő terület a parki látványt, az ott kikapcsolódni vágyókat nem zavarja, és a „méhlegelőre” csábítandó beporzó fajokat sem zavarja az emberi tevékenység.

A programba vont területek a kezdeti időszakban a parkok részeiként továbbra is használhatóak lesznek, de amikorra a növényzet magasabbra (20-40 cm-re) nő, akkor nekünk is segítenünk kell majd úgy, hogy nem tapossuk, járkáljuk össze a területet, nem zavarjuk az ökoszisztémát és nem tépkedjük a virágokat. A kutyatulajdonosoktól azt kérik, hogy segítsenek, ne engedjék, hogy az ebek a vadvirágos réteken kaparással, vizeléssel károsítsák a növényzetet.

Közzétette: FŐKERT Nonprofit Zrt. – 2021. április 22., csütörtök

A vadvirágos rétek létesítésének helyszínéül jó állapotú gyepfelületeket jelölnek ki, ahol nincs tere az invazív, allergén gyomoknak a megtelepedésre, a virágzás alatti pollen mennyisége viszont növekedni fog. Ezek a növények azonban a természetes növénytársulások, a terület eredeti, őshonos vegetációjának fajai, így a növényállomány idővel a kaszálórétek növénytársulásaihoz válik hasonlóvá. A virágos gyepen a vadvirágok időben és térben is elszórtan jelennek meg, ezáltal a terület pollenszennyezése az intenzív egynyári vagy évelő virágágyak töredéke lesz.

IDE kattintva letölthető, hogy 2021-ben mely területeken folyik a vadvirágos rétek kialakítása.

Bővebben a programról: www.fokert.hu/vadviragos-budapest