Négylábú futár.

Roshan, a teve rendkívül fontos küldetéssel indul útnak nap mint nap. Az állat Pakisztán sivatagos területén, Balochistan tartományban lát el mozgókönyvtárosi feladatokat.

Gyerekek serege várja, hogy megérkezzen az olvasnivalóval megpakolt egypúpú. A teve lába a forró homokba süpped minden lépésnél. De nem tágít, tudja, hogy mennyi kis barátja várja. A nebulók pillanatok alatt szétkapkodják a táskájából a képekkel gazdagon illusztrált könyveket. Szívesen próbálkoznak az egyedül olvasással, örömmel forgatják a lapokat.

2020. márciusában, a lezárások idején Pakisztánban is bezártak az iskolákat, a tanulókat pedig hazaküldték. Ezzel rengeteg fiataltól vágták el az oktatás lehetőségét, hiszen a többség számára az iskola jelentette az egyetlen biztos pontot. A korlátozások 8-9 hónapjában a gyerekek nagy részének semmi tennivalója, elfoglaltsága nem akadt. Óriási hiányt pótolt Roshan, amikor elindult a könyvekkel, hogy olvasnivalóval lássa el a környék tanulóit.

A teve jelenleg 4 falut jár be, minden vasárnap hozza a friss olvasmányokat. Bár az iskolákat azóta újra kinyitották, Roshan munkájára továbbra is igényt tartanak a falvak lakói.

Forrás: www.wionews.com