Egyéni megoldások.

Kambodzsában hosszú éveken keresztül a világ egyik legrosszabb vasúthálózatát „élvezhették” az ott élők. A vonatok rendkívül ritkán jártak a települések között, gyakoriak voltak a meghibásodások, kisiklások és maguk a szerelvények is alig haladtak gyorsabban, mit egy gyalogos.

Ezért az ország észak-nyugati részében, Battambang nagyvárosa közelében élő emberek saját kezükbe vették a probléma megoldását. Egyedi vasutat hoztak létre, bambuszrudakból összetákolt kocsikat építettek, amelyeket súlyzószerű alkalmatosságokra szereltek fel. A helyiek norry-nak nevezik ezeket a vasutakat, de a turisták csak bambuszvonatként emlegetik őket.

Minden bambuszkocsi egy 3 m hosszú fakereten alapszik, hosszában ultrakönnyű bambuszlécekkel borított és két alvázon nyugszik. Egy újrahasznosított vízpumpa vagy gázmotor továbbítja az erőt a hátsó kerekekre, egyfajta szíj segítségével. A kocsin akár 20 vagy több utas is elfér, a szerelvény 40 km/ h sebességgel tud haladni. Az utazás meglehetősen rázós élmény.

Akad, aki a gyógyszeréért zötyög így, más az árut viszi a piacra. A legtöbben sokkal kényelmesebbnek és biztonságosabbnak érzik ezt a megoldást, mint a motort. Nekik még szundikálni is sikerül a kényelmetlennek tűnő platón.

Vajon mi történik akkor, ha egy bambuszvonat összetalálkozik egy szemből érkező bambuszvonattal? A válasz egyszerű: amelyiken kevesebben ülnek, azt a kocsit gyorsan lekapják a sínről, majd amikor a másik vagon elhalad, visszateszik. Mindez egy percbe telik. Az igazán érdekes az a helyzet, amikor a bambuszvonat egy valódival találja magát szemben…

A bambuszvonatok Kambodzsa nem hivatalos tömegközlekedési eszközeivé váltak.

Óriási szükség van rájuk, nemcsak az emberek, de a különféle árucikkek szállításában is. Nem beszélve arról, hogy a turisták is szívesen kipróbálják a szokatlan kocsikat, ami a helyieknek bevételt jelent.

Korábban rengeteg ilyen bambuszvonat működött, gyakorlatilag mindenhol, ahol sínek voltak. A vonathálózat felújításával a bambuszvonatok eltűnőben vannak.

Disassembling the bamboo train

Bamboo Train line locals

Bamboo train driver

Cambodia D6 040 - Battambang Bamboo Train (Nori ride)

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Going Slowly