Ahol a hideg a csontokig hatol.

Ha azt hiszed, nálunk télen hideg van, akkor ismerd meg a világ legfagyosabb helyeit! Ezekben a városokban a sofőrök alapjáraton hagyják a kocsit, amíg bevásárolnak, és biztosan nem indulnak sapka és sál nélkül útnak, még júniusban sem. Borzongás indul!

1. Verkhoyansk, Oroszország

leghidegebb-orszag-1Fotó: Becker0804/Wikimedia Commons

A kb. 1500 edzett lakossal rendelkező település a legvadabb szibériai vidéken helyezkedik el. A szarvasmarha tenyésztés, ón és aranybányászat regionális központjaként működő városka az Északi sarktól csupán 2400 km-re fekszik. Valamikor számkivetetteket telepítettek ide, ami nem csoda, ha az átlagos januári -50◦C-ra gondolunk. 1892-ben mérték a rekordot tartó -67◦C fokot, amit már elképzelni sem bírunk.

2. Oymyakon, Oroszország

leghidegebb-orszag-2Fotó: Maarten Tackens/flickr

Oymyakont 3 napi autóútra Yakutsk-tól találjuk. Az iskola -46◦C fokban is működik, ezen nem múlik a tanulás.

3. International Falls, Minnesota (USA)

leghidegebb-orszag-3Fotó: Rainy Lake/Facebook

Az amerikai-kanadai határon fekvő településen is jut ok a vacogásra. Lehet, hogy orosz viszonylatban melegnek tűnik a városka, de azért a januári -16◦C fokok sem piskóták. Rengeteg hó esik, és Fraser-rel együtt az ország mélyhűtője címre pályázik (és emiatt állandóan fellángol a két város közti vita).

4. Fraser, Colorado (USA)

leghidegebb-orszag-4Fotó: Steve Calrton/flickr

A Colorado sziklás hegyeiben, 2600 méter magasan található település 910 lakossal rendelkezik. Az évi átlaghőmérséklet a 0◦C fok körül mozog, de júniusban akár 2◦C fokig is melegedhet.

5. Yakutsk, Oroszország

leghidegebb-orszag-5Fotó: Bolot Bochkarev/VisitYakutia.com/Facebook

A világ egyik leghidegebb (ha nem a leghidegebb) városaként ismert a szibériai Yakutsk. Itt mérték a hidegrekordot (az Antarktiszt nem számítva). Gyakorlatilag szeptembertől májusig a fagy uralkodik.  Januárban úgy -36◦C fok az átlag, de -62◦C fokot is mértek már. Ennek ellenére a várost 200 000-en lakják, és a település rendelkezik színházakkal, múzeumokkal, még állatkerttel is. 2008-ban csőtörés következtében állt egy ideig a távfűtés, arra kényszerítve a lakosokat, hogy hatalmas tűzrakások körül bújjanak össze.

6. Hell, Norvégia

leghidegebb-orszag-6Fotó: Tom/flickr

Állandó vicc tárgya, hogy a település neve angolul azt jelenti pokol, mondhatnánk, hogy pokoli a hideg is.  A -4◦C-os januári átlaghőmérsékletekkel rá is szolgál a nevére. Decembertől márciusig a fagy uralkodik.

7. Barrow, Alaszka (USA)

leghidegebb-orszag-7Fotó: Zanzabar Photography/flickr

Az Egyesült Államok legészakibb városa mindössze 2000 km-re délre fekszik az Északi sarktól.  A rendkívül hideg és szeles teleket nem könnyű túlélni, a napot hónapokig nem is látni. Júniusig lehetnek fagyok, és még júliusban is átlagosan 3◦C körül van a hőmérséklet. A lakosok többsége az energiaiparban dolgozik ebben a csak légi vagy tengeri úton megközelíthető városkában.

8. Snag, Kanada

leghidegebb-orszag-8Fotó: RichardBH/Wikimedia Commons

A folyóvölgyben elhelyezkedő városka eddigi rekordhőmérséklete -62◦C volt, amit 1947-ben mértek. Ez egyébként az egész észak-amerikai kontinens leghidegebb feljegyzett, mért értéke. Azért az átlagot jelentő 0 és -12◦C közti hőmérséklet sem mondható barátságosnak.