Ki foglalta el a fészket?

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők egy kamera segítségével. A rögzítővel is ellátott készülék lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a kamerát nem folyamatosan nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

A bekamerázott fészekbe szokott minden évben az elsőként hazatérő Tóbiás megérkezni, idén azonban nem így történt.

Március 7-én délután egy ismeretlen, gyűrűvel nem rendelkező madár, egy fiatal, feltehetőleg hím fekete gólya landolt a fészekben és másnap reggel is visszatért néhány percre.

Az eddigi tapasztalatok alapján a hím gólyák néhány nappal hamarabb érkeznek Gemencre. Gyakran több, még el nem foglalt fészket is megtekintenek, hiszen keresik a legmegfelelőbb helyet a költésre és az utódok felnevelésére. Feltehetőleg ezt rögzítette a kamera is.

Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fióka kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják a madarat.

Március 12-én reggel 7 órakor újabb madár érkezett a fészekbe, amelyet azóta együtt építenek. Egyikük sem visel azonosító gyűrűt. Elképzelhető, hogy itt szeretnének tanyát verni?

Tóbiás érkezésére egyébként tippjátékot hirdettek, ő viszont még sehol sincs.

A bekamerázott fészekből itt lehet a mozit nyomonkövetni.

A kezdőkép illusztráció.