Egy palack már úton van Kínába.

40 000 dollár (kb. 11 millió forint): ennyibe kerül egyetlen palack 2008-as évjáratú tokaji essencia – ezzel pedig ez a legdrágább bor jelenleg a világon. A Royal Tokaji Borászat itala nemrég került a piacra, egyenesen Európa egyik legrégebbi és legnagyobb múltjával rendelkező borvidékéről.

Nem csoda, hogy a borból mindössze 18 palack készült, ezek minden bizonnyal borgyűjtők kollekcióját fogják gazdagítani.

A 2008-as évjárat kiemelkedően jó volt, és ez az essencia tipikusan az a bor, amely akár 100 évig is tárolható. Tudjuk jól, hogy az aszú egy penésznek köszönheti különleges ízét – ez a gomba mazsolához hasonlóra töppeszti a szőlőszemeket, amelyeknek cukorfoka is nagyon magas lesz. Az aszúszemeket kézzel szedik, 100 kg egészséges, tőkén fennhagyott szőlőből az ősz végére csupán mintegy 20 kg tömegű aszúszem keletkezik. Ebből pedig körülbelül 1 liter essencia nyerhető.

Az essencia kizárólag az aszúszemek levét tartalmazza, nem kerül mellé alapbor, amellyel hígítják. A fermentáció akár 8 évig is eltarthat, és a végeredmény 2-4 %-os alkoholtartalmú ital lesz.

Korábban, a 19. század előtt a tokaji aszú Európa-szerte nagy hírnévnek örvendett, XIV. Lajos a ’királyok borának, a borok királyának’ nevezte. Sokan úgy vélték, hogy gyógyhatása is van, a Vatikánban  állítólag mindig tartottak egy üveggel a pápa éjjeli szekrényén.

A II. világháború után a szövetkezetek létrehozása, téeszesítés tönkretette a kisbirtokos szerkezetet, lerombolva a tokaji hírnevét. A rendszerváltást követően azonban ismét megjelentek a magántulajdonok, és az azóta eltelt 30 évben a borászat újra fellendült a vidéken. Nem csak hazai, de számos külföldi szakember is segítette a tokjai hírnevének visszaállítását.

A tulajdonosok nagyon elégedettek az eredménnyel, szerintük ez egyértelmű üzenete annak, hogy a tokaji visszatért. Azt remélik, hogy a befektetett munka meghozza az eredményt, Tokaj és Magyarország visszakerül a borászati térképre. Az első palack essencia egyébként már el is hajózott Sanghajba, hiszen Kína jelent óriási felvásárlópiacot az európai borok, és az ilyen különleges borok számára.

Kép: fortune.com

Forrás: storeinsider.hu