Értékes információk a szakembereknek.

Augusztus 9-én kapta meg a műholdas jelölőt, ezért ezen nap után Máriának nevezték el azt a darázsölyvet, amelynek repülését élőben is követhetjük a műszernek köszönhetően.

Baján engedték el, de már Barcelona környékén jár – a szakemberek azt feltételezik, hogy a tojó úticélja Gibraltár lehet. Ez még csak a második magyarországi darázsölyv, melynek vonulását a műholdas jeladónak köszönhetően szinte élőben követhetik nyomon a szakemberek és az érdeklődők az interneten. Érdekes, hogy a jelek szerint a két madár hasonló útvonalat jár be.

A darázsölyv világviszonylatban is az egyik legkülönlegesebb táplálkozású ragadozómadár.

Megjelenését tekintve leginkább az egerészölyvhöz hasonlít, alapvető zsákmányát viszont nem a kisrágcsálók, hanem elsősorban a talajba ásott üregekben élő társas darazsak és méhek jelentik, melyek lárvákkal teli lépeit erős lábaival tyúkszerűen kaparva szerzi meg.

Fotó: Robert Dietrich/Wikimedia Commons

Az akár több ezernyi, veszélyes méreggel rendelkező és támadékony rovar szúrása ellen a szem és a csőr közelében apró, pikkelyszerű tollakkal védekezik. Hazai fészkelőállománya 500-750 párra becsülhető. Táplálékállatai korlátozott hozzáférhetősége okán a darázsölyv hosszú távú vonuló, a telet a Szaharától délre tölti. Az európai állomány három útvonalon: a Boszporusz érintésével a Földközi-tenger keleti partvidékén, nyugaton az Ibériai-félszigeten át Gibraltárnál, középen pedig Olaszország, Szicília és Málta érintésével vonul Afrikába.

Fotó: Antje Görtler/Wikimedia Commons

A hazai állományból eddig ötnél kevesebb visszafogási adata volt csak a fajnak, amiből azt tudhattuk meg, hogy madaraink a Mediterráneum középső részén vonulnak, és telelőterületük Közép-Afrikában van. Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából.

A település nevét viselő “Lipót” alapvetően új információkat szolgáltatott a fajról. Ősszel ugyanis nem a középső, hanem a magyarországi madárfajoknál ritka nyugati útvonalon repült négy éven át is ugyan oda, Északnyugat-Kamerunba, tavasszal viszont hurokvonulást leírva már Olaszországon keresztül tért haza.

A most megjelölt „Mária” három napig még a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el 21-én, de Észak-Olaszországban nem fordult délnek, hanem sok helyen szinte méterre pontosan „Lipót” útvonalát lemásolva haladt nyugat-délnyugati irányban, feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé.

Fotó: Kalocsa Béla, www.mme.hu

Mária útját egy linken tudjuk követni ( ide kattintva) >>. Fontos megjegyezni, hogy az apró műszer az állatot a repülésben, a mindennapi tevékenységben nem zavarja.

Forrás: www.mme.hu