Egy árboc már nem fér el alatta.

Az aprócska Somerset híd a szintén parányi, a Bermuda-szigetekhez tartozó Somerset szigetet köti össze a főszigettel. A masszív kőszerkezettel bíró híd egy részén boltíves átjáró engedi át a hajókat. Elegendő hely van egy motorcsónak számára, de egy vitorlás már nem ér el a híd alatt.

Fotó: nathanmac87
Fotó: David Kirsch

Ahhoz, hogy az árbocot is át lehessen engedni, a híd közepén egy részen fapallóval helyettesítették a betont, így egy kis helyen felnyithatóvá vált. A nyitható rész mindössze 80 cm széles, így alighanem a Somerset-et a világ legkisebb felnyitható hídjaként jegyezhetjük.

Fotó: nathanmac87
Fotó: Bermuda Scrabble Cruise
Fotó: Christian Kjelgaard

Az öreg híd 1620-ban épült, és noha a 20-dik század közepén teljesen újjáépült, az eredeti kőszerkezet nagy része megmaradt.  Évszázadokkal ezelőtt kézi kar segítségével emelték fel a hidat, most két vastag fából készült, konzolos félpanel segíti a mozgást. A panelek oldalról megragadva felemelhetőek, így egy keskeny kis átjáró jön létre, éppen akkora, hogy elég egy árboc átjutásához. A hajó kormányosának nincs sok helye téveszteni, ha csak nem szeretne törött árboccal továbbhajózni. Ezért gyakran a járókelőket kérik, hogy segítsenek a navigálásban.

Fotó: Christian Kjelgaard

Fotó: David Kirsch

Forrás: www.amusingplanet.com