Trükkös vadászat.

A haranggém egyedülálló vadászati technikával rendelkezik – a szárnyaiból esernyőt formál, amelyek segítségével csapdába csalja a halakat.

Az Afrika területén honos madár édesvízű tavak, folyók, mocsarak lakója. Vadászati technikája az egyik legcselesebb az állatvilágban. A madár lassan lépdel a sekély vízben, a szárnyait a teste mellett kiterjeszti, majd ernyőformában kuporodik össze, amely nem engedi át a fényt. Noha nem teljesen egyértelmű, hogy miért alkalmazza azt a speciális módszert, a tudósok szerint számos előnyt biztosít neki. Például csökkenti a tükröződést és bevonzza a halakat a csapdába.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Birds & Mammals ?? (@robjansenphotography) által megosztott bejegyzés

Egy széles körben elfogadott elmélet szerint a kis halak egy olyan helyet keresnek, ahol elbújhatnak a ragadozók elől. A gyanútlan halacskák így gyakorlatilag a halálba menekülnek, miközben rejtekhely után kutatnak. Az árnyék a madár számára jobb rálátást biztosít az áldozatokra, így hosszú csőrével könnyen kikaphatja őket a vízből.

Érdekesség, hogy a haranggémnek élénksárga lábai vannak, amelyet valamikor arra használhatott, hogy megzavarja a célpontját, más gémfajok még most is alkalmazzák ezt a módszert. A haranggém vadászati technikája azonban annyira bevált, hogy ez a madár már szinte már csak evvel él.

Forrás: www.odditycentral.com