Allergiások, gyakori arcüreggyulladással küzdők részére is javasolt.

Régóta tudjuk, hogy a nyugodt, pihentető alvásban nem csak az esti rutin, a kiszellőztetett, de nem túlfűtött helység segíthet, de a szobanövények is. Mint ismeretes, egyes növények tisztítják a levegőt, még éjjel is termelhetnek oxigént, sőt a lakások légterében felhalmozódott mérgeket is megköthetik. Más kedvencek pedig aromás leveleikkel biztosítják a nyugodt, stresszmentes légkört.

Nézzük, melyek a legjobb, hálószobába ajánlható szobanövények!

1. Aranypálma

Kiválóan tisztítja a levegőt, ha gyakran szenvedsz náthában, vagy a hidegben sokszor van gondod az arcüregeddel, akkor remek választás ez a növény!  A szoba levegőjét párásítja, így segíti a légzést, éjjel sem szárad ki a torkunk.

2. Aloe vera

A NASA szerint az Aloe vera egyike a legjobb levegőtisztító növényeknek, köszönhetően annak a képességének, hogy éjszaka is oxigént termel. Ráadásul ez a növény rendkívül könnyen nevelhető, és szépen mutat.

3. Szobaborostyán

Egy tanulmány szerint a szobaborostyán a levegőben található szennyeződések 94 %-át eltávolította 12 órán belül. Ezért az allergiában szenvedőknek jó szívvel javasolható a hálószobába!

4. Gerbera

A szép gerbera remek levegőtisztító, így az alvás is nyugodtabban telik majd. Mutatós, színes cserepes, ami a hangulatodon is sokat dob!

5. Jázmin

A jázmin csodálatos illattal tölti meg a szobát, a vizsgálatok szerint ez a finom illat az alvás minőségét is javítja.

6. Levendula

Ha a megnyugtató illatokról beszélünk, ki ne hagyjuk a levendulát! Nem véletlenül használják aromaterápiában, a nyugodt alvás elősegítésében már régóta.

7. Anyósnyelv

Méltánytalanul mellőzött, nem eléggé megbecsült szobanövényünk, pedig a levelei éjjel is oxigént termelnek (miközben szén-dioxidot nyelnek el, természetesen), sőt még a gyakori háztartási mérgezőanyagokat is megkötik a levegőből (így pl. a formaldehidet, a triklór-etilént és a benzolt).

8. Vitorlavirág

A vitorlavirág multisegítséget nyújt: tisztítja a levegőt, mivel megköti a méreganyagokat, és eközben a levegő páratartalmát is növeli. Ennek segítségével csökkentheti az allergiát,  megelőzi a torok kiszáradását, az arcüregek begyulladását.

Forrás: www.countryliving.com, képek: Joy Of Plants