A megváltozott körülmények hatása még beláthatatlan.

Az Antarktiszon élő pingvin kolónia több, mint 18 000 pár Adélie-pingvinnek ad otthont. Az állatoknak most tömeges pusztulással kell szembenézniük: a kicsinyeik többsége ugyanis éhenhalt.

A szakértők szerint az eseményt kiváltó fő ok az volt, hogy a tengerben rendkívül kiterjedt jégtömbmezők arra kényszerítették a felnőtt pingvineket, hogy messzebbre menjenek a szokásosnál táplálékkeresés közben. A kicsik viszont nem élték túl a szülők útját, éhen pusztultak, amíg a felnőttek úton voltak.

A történések éles ellentétben állnak azzal az idilli képpel, amely a legtöbb emberben kialakult a pingvinekkel kapcsolatban. A tragikus eseménynek a hatása az Adélie pingvinek bizonyos kolóniájára korlátozódik. Az előrejelzések szerint az Antarktiszon is felmelegedés várható, és ez különböző változásokat idézhet elő hosszútávon.

Az időjárási fenyegetettségek mellett a pingvinpopulációt a krill halászat is veszélyezteti. Egyes csoportok ugyanis azt szeretnék elérni, hogy újabb területeket nyissanak meg a halászat számára. A pingvinek túléléséhez viszont kulcsfontosságú a krill, azaz a világítórákok tömege.

Forrás: www.countryliving.com