Télen ne csak kívülről tápláljuk a bőrünket, de belülről is!
Télen, a kinti hideg, a szél, a fagy, valamint a benti száraz levegő nyomot hagy a bőrünkön: fakóvá, vízhiányossá, repedezetté válik. Sokat segíthetünk krémekkel, de az étkezéssel is, ilyenkor érdemes sokat fogyasztanunk azokból a zöldségekből, gyümölcsökből, egyéb ételekből, amelyek segítenek a bőr védésében, táplálásában.
Gyümölcsök
A gyümölcsök lédúsak, segítenek a bőr hidratálásában. Számos gyümölcs és zöldség, így például a narancs, az ananász vagy a paprika tartalmaz C vitamint, ami fontos szerepet játszik a kollagén képződésben és a bőrszövet megújulásában, javításában is. Emiatt a bőr öregedése és a ráncok kialakulása ellen C-vitamin tartamú krémek használata ajánlott külsőleg, és C vitamint tartalmazó ételek fogyasztása belsőleg.
Mandula
A mandula E vitaminban gazdag, ez az anyag antioxidális tulajdonsággal rendelkezik, segít megkötni a szabadgyököket és megvédeni a bőrt a korai öregedéstől. Hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik a napraforgómag és a spenót is.
Batáta
Bőrünk egész évben ki van téve a nap károsító hatásainak. Ezért mindig ajánlatos olyan zöldségeket, ételeket fogyasztani, amelyek béta-karotint tartalmaznak, ez az anyag segít megvédeni a napsugarak rongáló hatásaitól bőrünket. Kitűnő béta-karotin forrás az édes burgonya, de más narancssárga zöldségek is, így például a sárgarépa, ill. a sötétzöld levelek, például a spenót.
Avokádó
Sokan szeretik a pirítóson, ráadásul a bőrüknek is jót tesznek vele. Kiváló forrása az egészséges zsíroknak, amelyek segítenek a bőrnek, hogy rugalmas és hidratált maradjon. Gazdag C és E vitamin forrás, ezek az anyagok is hozzájárulnak a bőr egészségéhez.
Tenger gyümölcsei, magok
A kutatások szerint azok az ételek, amelyek gazdagok omega-3-zsírsavakban, segítenek megőrizni a bőr egészségét. Így például a száraz bőrűek jól teszik, ha lazacot és makrélát fogyasztanak, de ajánlható a chiamag és a lenmag is. A halak és tengeri herkentyűk E vitaminban és cinkben is gazdagok, ez utóbbi ásványi mikroelem segíti az új bőrsejtek termelődését.
Dió
Az olajos magvak, a dió és a mogyoró tele van a száraz bőrt tápláló értékes anyagokkal. A dió E vitamint és omega-3-zsírsavakat tartalmaz, de gazdag káliumban is, ez utóbbi anyag segít ellensúlyozni a nátrium bőrszárító hatását.
Étcsokoládé
Egy tanulmány szerint, ha az étrendünk tartalmaz étcsokit is, akkor a bőrünk vastagabb, hidratáltabb, puhább és kevésbé durva, pikkelyes lesz, mint a kontroll csoporté. Az étcsoki ugyanis antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a szabadgyökök ellen lépnek fel, de a benne található ásványi anyagok, pl. szelén, cink, kálium is segíti a bőr védelmét.
Az ételekkel természetesen nem csak segíthetjük bőrünk védelmét, de árthatunk is neki. Elsősorban azokat az ételeket kell kerülnünk, amelyeknek magas a sótartalma, ezek ugyanis szárítják a bőrt. Ezért, ha sült krumplit, vagy sós popcornt eszünk, akkor igyunk a szokottnál több folyadékot, hogy ellensúlyozzuk a szárító hatást. Szintén iktassuk ki az étrendünkből a bőrt károsító, öregítő cukros üdítőket, az alkoholt, a fekete teát és a kávét!
Forrás: www.mnn.com