Kemény madarak.

Kauai szigete a Hawaii-szigetcsoportban található. Ezen a földdarabon több ezer tyúk szaladgál szabadon, ott vannak mindenhol: a reptereken, a benzinkutakon, a parkolóknál, a strandokon. Szabadon rohangálnak, kaparásznak, rákapnak a szemétre, megeszik a macskatápot, ételt kunyerálnak a turistáktól vagy a magokat, rovarokat csipegetik.

Az emberhez való viszonyuk meglehetősen ellentmondásos. Annak ugyan mindenki örül, hogy irtják a kártevőket, attól viszont senki sincs elragadtatva, hogy képesek minden tenyérnyi zöldet, kertet tönkretenni.

De miként vált a sziget a vadtyúkok paradicsomává? A kérdést nem egyszerű megválaszolni. A helyiek szerint a hurrikánok rombolták le a tyúkólakat, aminek következtében a madarak a vadonban kerestek menedéket és kontrollálatlanul szaporodtak. Az adatok szerint valóban a pusztítások után nőtt meg az egyedszámuk, de ez nem a teljes magyarázat az elterjedésükre.

Az igazság az, hogy Kauai szigete a vadtyúkok, moák otthona már több mint ezer éve. Még a polinéz hajósok hozták ezeket a madarakat őket a szigetre. Amikor a háziasított tyúkok kiszabadultak az erdőkbe, akkor a két faj egymással is szaporodni kezdett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

HTSE Activities Kauai (@activity_wholesalers) által megosztott bejegyzés

A moa azonban védett állat és mivel szinte senki sem tudja megkülönböztetni az őshonos moát a háziasított csirkétől és a hibridektől, így inkább nem nyúlnak hozzájuk. A madarak otthon érzik magukat mindenhol, senki sem bántja őket és természetes ragadozó ellenségük sincs.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Arnel Bingcang (@arnel22) által megosztott bejegyzés

Ha ennyi baromfi rohangál az ember körül nap mint nap, azt hinnénk, hogy az itt élők egyszerűen csak elkapnak párat a vacsorához. Azonban nem így van. A vadtyúknak ugyanis annyira kemény a húsa, hogy már egy vicc is született a főzésükről. Eszerint tegyél fel egy fazék vízben egy lávakövet, a másikban egy tyúkot főni. Ha a kő megpuhult, kész a tyúk is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lina (@loosgehts) által megosztott bejegyzés

A helyiek ugyan nem rajonganak a mindent beborító ürülékért, az állandóan hangoskodó madarakért, a turisták viszont igen, így mára egész ágazat épült a vadtyúk-imázs köré.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Monika [PL/ENG] (@ilovehawaii_kochamhawaje) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.