Földközeli életmód.

A luzoni csillagosgalamb (Gallicolumba luzonica) a Fülöp-szigetek északi részén honos, nevét is az egyik szigetről kapta. A madár arról a vörös foltról ismerhető fel, amely a fehér mellkasi részen egy vérző sebre emlékeztet. A látvány épp olyan, mintha valaki szíven lőtte volna szegény állatot. A vörös szín valamivel világosabb a hímeknél, akik udvarláskor kidüllesztik a mellüket, hogy hangsúlyozzák a vérvörös mintát.

A hosszú lábú, rövid farktollú szárnyas világos kékesszürke szárnyakkal rendelkezik, feje feketés, a tollazat pedig a fényviszonyoktól függően lilásnak, zöldesnek, királykéknek is tűnhet. A mell és a nyak fehér, a vörös foltot rózsaszín tollak veszik körbe. A hím és a tojó nagyon hasonlatosak egymáshoz, nehéz őket megkülönböztetni.

A luzoni csillagosgalamb ideje nagy részét az erdők aljzatában tölti, a talajon magvak, lehullott gyümölcsök és az avarban megbúvó, apró rovarok után kutatva. A talajszintet csak akkor hagyja el, amikor felrepül a fákra pihenni, aludni. A fészkét alacsonyabb fákra, bokrokra, kúszónövényekre építi, nem túl messze a földtől.

United Kingdom 2014 - Belfast Zoo - Luzon Bleeding Heart Dove 01

A luzoni csillagosgalamb nagyon félénk madár, a természetes élőhelyén nehéz megfigyelni. Három szigeten fordul elő a Fülöp-szigeteken belül: Luzon szigetén több izolált állománya él, Polillo szigetén pedig csak néhány egyed ismert, azokat is nemrég fedezték fel újra.

Bleeding-heart IMG_1443

Sajnálatos módon az élőhelyének elvesztése és a feldarabolódása miatt (amit a mezőgazdaság terjedése és az erdők irtása okoz) egyedszáma csökken. Ráadásul a vadászatok is irtják és a helyiek csapdázzák is, mivel háziállatként tartják.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: www.zoochat.com