Városi megoldások.

Az előrejelzések szerint 30 éven belül a világ népességének 70%-a városokban fog élni. Nem nehéz elképzelni, hogy mindez élelmiszerhiányhoz fog vezetni, hiszen a falusi életforma és kertek eltűnésével a zsúfolt betonrengetegekben kell majd megoldani a növények termesztését.

Az egyik megoldás a függőleges városi kertek építése lehet. A sűrűn lakott területekre is elhelyezhető zöld falak hatékony és környezetbarát lehetőséget kínálhatnak.

A San Francisco-ban működő Plenty nevű tech startup élen jár a függőleges kertek tervezésében. A vállalkozás egy hektárnál is kisebb területen (egy holdon) annyi élelmiszert képes termelni, amit a hagyományos gazdálkodásban egy 29 hektáros területről szüretelhetünk.

A cég állítása szerint ez a kert 400-szor több élelmet képes holdanként termelni, mint a tradicionális farmok.

A függőleges felületek karbantartását, gondozását ráadásul robotok és mesterséges intelligencia segítségével is meg lehet oldani.  A mesterséges intelligencia az adatok (hő-, fény- vízfogyasztási értékek) és a termésmennyiségek figyelembevételével képes kiszámolni, hogy mely beállítások ideálisak. Megdöbbentő, hogy így akár 95%-kal is csökkenhet a vízfogyasztás.

Ebben a rendszerben jóval nagyobb volumenű élelmiszertermelés mellett a vegetáció növényvédőszerek használata és extrém időjárási körülmények kockázata nélkül fejlődhet. A növények helyben teremnek, nincs szükség környezetszennyező szállításra sem. A hagyományos gazdálkodásban kulcsszerepet játszó külső környezeti tényezők itt nem lényegesek. Jobb minőségű élelem kerül ki a területről, sokkal kevesebb energiát felhasználva.

Forrás: mymodernmet.com