Ráadásul egyéb furcsaságok is akadnak az eldugott helyen.

Létezik egy hely a világban, ahol úgy tűnik, az állatok vették át az uralmat. Legalábbis a Shetland-szigetekhez tartozó Foula szigetén több miniatűr ló szaladgál, mint kétlábú gazdi. Az innen származó shetlandi pónik már a bronzkor óta lakják a szigetet.

Európa egyik legősibb lófajtájáról van szó, amely éppen ezen a szigeten alakult ki, ahol köves a talaj és gyér a növényzet. Ezek a jellegzetességek formálták a különleges lófajtát is. Vélhetően a lovak ősének vélt törpeló Észak-Skóciából származik, a szigetre pedig az ember közvetítésével kerülhetett. Ennek a lónak rendkívül dús sörénye és farokszőrzete van. Nagyon jó igavonó, fáradhatatlan fogatló, jó vonóerejű, korábban bányalóként használták. Ideális első ló kisgyermekeknek is.

Foula az Egyesült Királyság egyik legtávolabbi lakott szigete, még ma is őrzi az egykori viking hódítók kultúráját, tradícióit, folklórját. A nem túl nagy szárazföldön mindössze 30 ember él, akik néhány igen furcsa szokást tartottak meg. Így például még most is az ősi Juliánus-naptárt használják, ezért a karácsonyt január 6-án ünneplik, a szilvesztert pedig január 13-án tartják.

A szigeten látványosan több a négylábú, mint a kétlábú, ugyanis minden emberre 50 póni jut. Európa egyik legeldugottabb része elképesztő úti cél, az érintetlen táj és a kopár, zord vidék lenyűgöző szépségével. A terület egyébként kiemelt madárvédelmi terület is, ritkán látható szárnyasokkal.

Ha kedvet kaptunk felkeresni a gyönyörű szigetet, akkor jó, ha tudjuk: napi rendszerességgel repül kisgép a szigetre, de hetente háromszor komppal is átjuthatunk Foulára.

Foula skót sziget Getty + Jeff J Mitchell

Foula skót sziget Getty

Foula skót sziget Getty

Foula skót sziget Getty

Foula skót sziget Getty

Foula skót sziget Getty

Foula skót sziget shetland.org

Foula skót szigetshetland.org

Foula skót sziget calflier001