Nem fogod megbánni, ha előre megnézed, hogy a Kasnudeln, Reindling, Gailtaler speck, Körbische suppe és a Kärntner Laxn mit is jelent pontosan.

Ausztria déli tartománya, Karintia nemcsak a tavairól és hegyvidéki tájairól híres, hanem egészen egyedi konyhájáról is. Az ételnevek nagyon izgalmasan hangzanak, az ízek talán ismerősek lesznek, mégis gyökeresen eltérnek attól, amit a klasszikus osztrák vendéglőkben kínálnak. Aki szeret utazás közben felfedezni, annak Karintia ételeit és érdemes megkóstolnia.

Miben más a karintiai konyha?

Karintia a szláv, alpesi és olasz hatások metszéspontjában fekszik, és ez erősen meglátszik az ételein is. A dél-tiroli speck, a szlovén gombás ételek, vagy az olaszos tésztafogások mind megjelennek a tányérokon. A klasszikus osztrák konyhához képest itt gyakrabban használnak savanykás ízeket, friss fűszernövényeket, és többször dolgoznak halakkal, vadakkal, illetve gombával. A zöldségek közül kiemelkedik a tök és a káposzta szerepe, de a különleges ízű helyi sajtfélék is megérnek egy misét.

Jellegzetes alapanyagok

A karintiai konyha legfőbb alapanyagai közé tartozik a hegyi legelők teje, a házi sajtok, a hideg vizekben nevelt pisztráng, a füstölt sonka és a hajdina. Emellett gyakoriak a tésztafélék is, különösen a töltött fajták, mint a Kasnudeln, amit olyan, mint egy nagyra nőtt tortellini. A helyiek előszeretettel használnak vadon gyűjtött gombákat és friss zöldfűszereket, és ez a szokás persze a vendéglőkben is megjelenik.

1. Kasnudeln

A karintiai konyha ikonikus fogása a Kasnudeln: fűszeres túróval, krumplival, mentával és metélőhagymával töltött, nagyobbacska tésztazsebekről van szó, amelyeket kifőznek, majd vajon megpirítva tálalnak. Van belőle édes változat is, de az igazi klasszikus a sós, túrós verzió. Olyan, mint egy óriási tortellini, néha sajt is van a tetején, de legtöbbször inkább olvasztott vaj. Egy tányéron általában két-három darab van, és ez a teljes fogás.

Kasnudeln a tányéron Winklern településen, a KostBar kisvendéglőben

2. Reindling

Ez az édes kelt tésztás kalács Karintia egyik legismertebb sütije. Fahéjjal, mazsolával és cukorral töltve, kuglófformában sül. Hagyományosan húshoz is fogyasztják, nemcsak desszertként, ami magyar szemmel meglepő lehet, de izgalmas ízélményt nyújt.

Reidling kalács sonkával, tormával

3. Gailtaler speck

A jellegzetesen füstölt sonkafajta a Gailtal völgyéből származik, és EU-eredetvédett termék. Házilag fűszerezett, lassan érlelt sonka, amelyet vékonyan szeletelve, kenyérrel vagy sajttal kínálnak. Aki a feketeerdei sonkát szereti, ebben sem fog csalódni.

Gailtaler speck, Karintia híres sonkája

4. Kirchtagssuppe

Karintia jellegzetes leve, a Kirchtag leves, egy hagyományos, zöldséges, tejszínes, többféle húsból készült savanykás leves, amely különösen a Villachi búcsú alkalmával kerül az asztalra (így magyarul búcsúlevesnek is nevezik). Selymes állagú, enyhén savanykás ízű fogás, amelyet gyakran tökmagolajjal locsolnak meg. Fűszerezésében karintiai jellegzetességeket mutat, például a zöldfűszerek és a savanyúság miatt.

Villachi búcsúleves, a Kirchtagssupe

5. Kärntner Laxn

A karintiai pisztráng (Kärntner Laxn) a tartomány többszáz kristálytiszta tavából származik. A folyókban is él, de nem azok a példányok kerülnek a tányérra. Leggyakrabban roston sütve, fűszervajjal és zöldségekkel szervírozzák. Friss, egyszerű, és minden alkalommal különleges.

A lazacféle pisztráng kiejtése Karintiában ‘Laxn’

És mit igyunk hozzá?

A karintiai étkezések mellé érdemes megkóstolni néhány helyi italkülönlegességet is. Az arra járónak biztosan feltűnik, hogy szinte mindenhol látni bodzabokrot. Az én látogatásomkor éppen virágzott és mindent betöltött a bodzavirág illata.

Minden sarkon virágzó bodzabokor

Nyáron különösen népszerű a házilag készített bodzaszörp, amelyet frissítő fröccs formájában is kínálnak – ezt hívják „Hollersaft gespritzt”-nek. A “Holler Spritz” is nagyon divatos, például az Aperol Spritz helyett, ugyanis a karintiai italban a fehér bort egy kis bodzasziruppal édesítik és szódával lövik fel.

Fűszeres szörpök gyógynövényekből

A hegyvidéki régiókban gyakoriak a gyógynövényes vagy gyümölcspárlatok, ezek közül a legkarakteresebb az Enzian, amely az alpesi tárnics gyökeréből készül, és kifejezetten intenzív, kesernyés ízvilágú. Egy kiadós étkezés után vagy egy túra végén jól jöhet egy pohár belőle – a helyiek szerint nemcsak emésztésre jó, de a hangulatot is javítja. Előre szólok, hogy a “karakteres” alatt nem feltétlen azt értem, hogy finom, de sokaknak tényleg egyedi élmény.

A helyi vendéglők hangulata

A KostBar kisvendéglő

Karintiában a vendéglők sokszor családi vállalkozások, és gondot fordítanak arra, hogy helyi alapanyagokat használjanak az ételekhez. A menü gyakran kétnyelvű (pl. német és angol, francia vagy szlovén), a kiszolgálás barátságos, és nem ritka, hogy maga a szakács jön ki megkérdezni, hogy ízlett-e az étel. Érdemes a turistaközpontoknál (a nagyobb városoknál) kicsit tovább merészkedni, és olyan helyeket keresni, ahol a helyiek is ebédelnek vagy vacsoráznak. Nekem nagyon jó tapasztalatom volt a falvakkal, ahol ugyan valószínűleg csak egyetlen kisebb vendéglő van, de az a helyi lakosságnak szól.