Bing Crosby slágere hallhatatlan.

50 millió eladott példánnyal nem csak a világ legnépszerűbb karácsonyi dala, de egyben a világ legtöbb példányban elkelt egyedi dala is Bing Crosby slágere, a White Christmas (Fehér Karácsony).

1941. december 25-én csendült fel először egy amerikai rádióban, szomorúsággal, magánnyal és érzelemmel telítve az étert. Alig pár héttel Pearl Harbor után mindenki úgy érezte, ez a dal a távolba szakadt katonákról szól.

A népszerű dalnak valóban szomorú története van, de a fájdalom máshonnan fakad.

Szerzője Irving Berlin orosz származású amerikai zeneszerző, aki zsidóként valójában nem is ünnepelte a karácsonyt. Ehhez az ünnephez neki egészen más emlékei kötődtek, ugyanis Berlin 3 hetes kisfia 1928-ban, Karácsony napján halt meg. Ezért feleségével együtt minden évben, december 25-én a gyermekük sírjánál töltötték az időt.

A dalban ez a mély titok rejlik, Berlin ezt a fájdalmat írta ki magából.

A dal eredetileg egy musical számára készült (ugyanazon a címen, Fehér Karácsonyként futott), ami aztán mozifilmmé nőtte ki magát.  Az 1954-ben bemutatott Fehér karácsony című zenés vígjátékot Kertész Mihály rendezte, és Bing Crosby mellett Rosemary Clooney játszotta a főszerepet.

Crosby előadásában a dal hamar rendkívüli népszerűségre tett szert. Ahogy a színész-énekes az országot járta, a katonák újra és újra ezt a számot kérték, hiába próbálta a szomorú hangulata miatt rendre kihagyni a műsorból.

A karácsonyi dal a meghittség, az ünnep, az együttlét utáni vágyakozás szinonimája lett. Elvistől Lady Gaga-ig rengetegen feldolgozták, de az időtlen üzenete örök érvényűnek tűnik.

Forrás: www.housebeautiful.com